Znastvenici razvili premaz za prozore koji blokira toplinu, ali ne i svjetlo
Foto: Canva

Znastvenici razvili premaz za prozore koji blokira toplinu, ali ne i svjetlo

Bez zavjesa, sjenila ili drugih prozorskih pokrivača, sobe se mogu brzo zagrijati kada sunce “udari” u prozor. Kako bi se to spriječilo možete navući zavjese ili spustiti rolete, ali time ćete izgubiti pogled i velik dio dnevnog svjetla. Polovično rješenje su i folije za zatamljivanje prozora koje također ograničavaju vidlivost i blokiraju smanuju dnevno svjetlo. No ovaj problem bi uskoro mogao riješiti specijali premaz za prozorska stakla.

Tim istraživača sa Sveučilišta Notre Dame u SAD-u i Sveučilišta Kyung Hee u Južnoj Koreji razvio je premaz za prozore koji u potpunosti blokira toplinu, čak i od popodnevnog sunca.

“Kut između sunčeve svjetlosti i vašeg prozora uvijek se mijenja. Naš premaz održava funkcionalnost i učinkovitost bez obzira na položaj sunca na nebu”, rekao je u izjavi Tengfei Luo, glavni autor studije i profesor za energetske studije na Sveučilištu Notre Dame.

Istraživači su objasnili da iako premazi i obloge za prozore koji blokiraju toplinu nisu novi koncept, premazi testirani u nedavnim studijama obično propuštaju ultraljubičasto i infracrveno svjetlo kada je sunce postavljeno pod određenim kutovima.

Znastvenici razvili premaz za prozore koji blokira toplinu, ali ne i svjetlo
Foto: Canva

Dva člana tima, Luo i Seongmin Kim, postdoktorski suradnici na Sveučilištu Notre Dame, prethodno su razvili premaz za prozore izrađen od silicijevog dioksida, aluminijevog oksida i titanijevog oksida s dodatnim silicijevim polimerom debljine mikrometara kako bi bolje reflektirali toplinsko zračenje i spriječili prolazak topline kroz stakla.  Tim je zatim trebao optimizirati redoslijed slojeva premaza kako bi blokirao toplinu iz svih kutova tijekom dana. Koristili su kvantno računalstvo kako bi to ostvarili, da bi se konačno odlučili za optimizirani premaz prozora koji je ostao proziran, ali je smanjio temperaturu u prostoriji za 5,4 do 7,2 stupnja Celzijusa. Istraživači su ove nalaze objavili u časopisu Cell Reports Physical Science.

“Poput polariziranih sunčanih naočala, naš premaz smanjuje intenzitet dolazne svjetlosti, ali, za razliku od sunčanih naočala, naš premaz ostaje čist i učinkovit čak i kada ga nagnete pod različitim kutovima”, objasnio je Luo.

Ovaj premaz za prozore mogao bi se koristiti ne samo za domove i stambene zgrade, već i za vozila kako bi se smanjilo povećanje temperature u unutrašnjosti i ovisnost o klimatizaciji. Prema studiji, gradovi diljem SAD-a mogli bi smanjiti potrošnju energije za hlađenje do 97,5 MJ po kvadratnom metru, a premaz bi mogao pomoći gradovima da dosegnu do 50,5 posto uštede energije za hlađenje kada se primijeni na konvencionalne prozore.

To bi moglo biti osobito važno u smanjenju emisija, budući da je Međunarodna agencija za energiju izvijestila da upotreba klima uređaja trenutno čini oko 10% ukupne globalne potrošnje električne energije i procijenila da bi se globalna potražnja za energijom za pokretanje klima uređaja mogla utrostručiti do 2050. godine.