Canva

56 tvrtki odgovorno za polovicu globalnog onečišćenja plastikom

Nova studija o onečišćenju plastikom u 84 države povezala je polovicu onečišćenja plastikom sa samo 56 tvrtki. Oko 24% analiziranog plastičnog otpada povezano je sa samo pet kompanija, a to su The Coca-Cola Company, PepsiCo, Nestlé, Danone i Altria.

Tim istraživača analizirao je podatke o onečišćenju plastikom iz revizije Break Free From Plastic Brand Audit. Podaci su obuhvaćali ukupno 1576 revizijskih događaja tijekom pet godina, od 2018. do 2022. godine. Analiza je otkrila da je oko 52 posto od 1.873.634 plastičnih predmeta u studiji bilo bez marke, što bi moglo biti zato što su sunčeva svjetlost, voda ili drugi čimbenici iz okoliša uzrokovali blijeđenje naljepnica i oznaka.

Od preostalih plastičnih predmeta koji su imali vidljivu marku, studija je otkrila da se najveća količina može povezati s jednom tvrtkom The Coca-Cola Company, na koju otpada 11 posto plastičnih otpadnih predmeta. Ostali brendovi povezani s najvećim brojem analiziranih plastičnih komada su PepsiCo (5 %), Nestlé (3 %), Danone (3 %) i Altria (2% ).

Međunarodnim sporazumom o plastici protiv korporacija

Ukupno je 56 tvrtki bilo odgovorno za više od 50% brendiranih plastičnih artikala, dok su svi brendirani plastični artikli bili povezani s 19.586 tvrtki. Velik dio plastičnog otpada mogao bi se povezati s tvrtkama koje proizvode hranu, piće ili duhanske proizvode, tvrdi se u studiji.

Uz analizu plastičnog otpada i njegovo praćenje do robnih marki putem podataka Break Free From Plastic Brand Audit, autori studije također su koristili podatke Zaklade Ellen MacArthur kako bi ispitali stope proizvodnje plastike po tvrtkama. Uspoređujući dva skupa podataka, istraživači su otkrili da je povećanje proizvodnje od 1% praćeno povećanjem od oko 1% plastičnog otpada marke.

“Industrija voli svaliti odgovornost na pojedinca. No, željeli bismo istaknuti da su robne marke, njihov izbor vrste pakiranja  i  prihvaćanje ovog jednokratnog modela isporuke svoje robe ono što uzrokuje najveće obilje smeća”, rekao je za The Guardian Marcus Eriksen, autor studije i stručnjak za onečišćenje plastikom na Institutu 5 Gyres.