Berlin zračnu luku pretvara u park
Foto: Atelier Loidl

Berlin zračnu luku pretvara u park

Zračna luka Berlin Tegel još je od prije nekoliko godina bila jedna od najprometnijih u Europi. Još 2019. godine kroz nju je prošlo više od 24 milijuna putnika. Otvaranjem nove zračne luke u Berlinu (Berlin Brandenburg Willy Brandt), Berlin-Tegel je stavljen izvan funkcije, a sada je objavljeno da je donesena odluka o novoj funkciji ogromnog zemljišta u blizini centra Berlina.

Berlin zračnu luku pretvara u park
Foto: Atelier Loidl

Na prostoru nekadašnje zračne luke planira se urediti pejzažni park. Državna tvrtka Grün Berlin planira u narednim godinama stvoriti jedinstveno područje za odmor i rekreaciju na površini od 190 hektara, koje će ujedno biti i rezervat za floru i faunu. Ova odluka je donesena unatoč velikim pritiscima da se zemljište prenamijeni u građevinsko jer u Berlinu vlada velika nestašica stanova.

Berlin zračnu luku pretvara u park
Foto: Atelier Loidl

Prvi projekti za pejzažni park Tegeler Stadtheide, predstavljeni su 29. veljače. Vrhunac projekta će biti oko tri kilometra duga i 60 metara široka pista napuštene gradske zračne luke, na kojoj posjetitelji mogu trčati, voziti bicikl ili zimi čak klizati.  Otpad koji će nastati rušenjem zgrada zračne luke upotrijebit će se izradu vidikovca. Na južnom dijelu parka nalazit će se prostori za igru ​​i sport za djecu i mlade, kao i ekološko-edukativni centar s edukativnim sadržajima za sve posjetitelje. Planirano je da park također bude važno stanište za floru i faunu.

Otvorenje parka je planirano za proljeće 2029. godine. Ulaz u pejzažni park bit će besplatan, no noću će park biti zatvoren. Financiranje razvoja krajobraznog parka dolazi iz državnih sredstava. Ukupno je na raspolaganju 48,5 milijuna eura. Od travnja će se organizirati besplatni obilasci u kojima se zainteresirani mogu informirati o planovima.