Canva

Suša zbog El Nina naškodila nasadima kakaovca, cijene drastično rastu

Globalne cijene kakaovca snažno su porasle zbog suše u zapadnoj Africi koja je naškodila nasadima.

Na robnom tržištu u New Yorku cijene kakaovca oborile su prošli četvrtak rekord, dosegnuvši 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC.

To znači da su gotovo dvostruko više nego na početku prošle godine.

Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača kakaovca pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina.

“Trgovci strahuju od još jedne slabije godine u proizvodnji, a strahovanja je pojačao El Niño koji prijeti usjevima u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suhog vremena”, rekao je analitičar u Price Futures grupi Jack Scoville.

Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade, koji ih prebacuju na potrošače.

„Očekuje se da će rekordne cijene kakaa ograničiti rast dobiti u ovoj godini”, upozorio je u četvrtak britanski Hershey.

Izvršna direktorica tvrtke Michele Buck nije isključila podizanje cijena.

„Ne možemo reći kakve će cijene biti u budućnosti”, rekla je Buck analitičarima, ali „s obzirom na aktualne cijene kakaovca, upotrijebit ćemo u upravljanju poslovanjem sve dostupne instrumente, uključujući cijene”.

U poslovnom izvješću za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, objavljenom u četvrtak, Hershey je izvijestio o padu prihoda za 6,6 posto budući da su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slastica.

U siječnju britanski proizvođač čokolade Cadbury Mondelez izdvojio je poskupljenje sastojaka među izazovima u 2024. godini. Značajno su poskupjeli i kakaovac i šećer, istakaknuo je glavni financijski direktor Mondeleza Luca Zaramella.

U prosincu britanska udruga za zaštitu potrošača Which? priopćila da su cijene nekih blagdanskih čokoladnih bombonijera porasle za najmanje 50 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U studenom čokolada je u britanskim supermarketima poskupjela za 15,3 posto, navodi BBC.