Borba protiv zagađenja u svemiru: Japan će lansirati svoj prvi drveni satelit
Foto: Kyoto University)

Borba protiv zagađenja u svemiru: Japan će lansirati prvi drveni satelit

Japanski znanstvenici razvili su jednu od najneobičnijih svemirskih letjelica na svijetu, maleni satelit napravljen od drveta. Sonda LignoSat izgrađena je od drva magnolije, za koje se u pokusima provedenim na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) pokazalo da je posebno stabilno i otporno na pucanje. Sada se finaliziraju planovi za njegovo lansiranje ovog ljeta.

Satelit od drva izgradili su znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto i tvrtka za gospodarenje šumama Sumitomo Forestry kako bi testirali ideju korištenja biorazgradivih materijala za svemirske letjelice.

“Svi sateliti koji ponovno uđu u Zemljinu atmosferu izgaraju i stvaraju sićušne čestice aluminijevog oksida, koje će letjeti u gornjoj atmosferi mnogo godina. Na kraju će to utjecati na okoliš”, nedavno je upozorio Takao Doi, japanski astronaut i zrakoplovni inženjer sa Sveučilišta Kyoto.

Nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia, Kanada, otkrilo je da aluminij iz satelita koji ponovno ulaze u atmosferu može uzrokovati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i također može utjecati na količinu sunčeve svjetlosti koja putuje kroz atmosferu i dospijeva do tla. Međutim, to ne bi trebao biti problem sa satelitima izgrađenim od drva, poput LignoSata, koji će, kada izgori pri ponovnom ulasku u atmosferu proizvesti samo fini biorazgradivi pepeo.

Prva ispitivanja provedena su u laboratorijima koji su rekreirali uvjete u svemiru, a utvrđeno je da uzorci drva nisu pretrpjeli nikakve mjerljive promjene u masi niti znakove raspadanja ili oštećenja. Nakon ovih testova, uzorci su poslani na ISS, gdje su bili podvrgnuti ispitivanju izloženosti gotovo godinu dana prije nego što su vraćeni na Zemlju. Opet su pokazivali male znakove oštećenja, fenomen koji je Murata pripisao činjenici da u svemiru nema kisika koji bi mogao uzrokovati gorenje drva, niti živih bića koja bi uzrokovala njegovo truljenje.

Ispitano je nekoliko vrsta drva, uključujući japansku trešnju, pri čemu se drvo magnolije pokazalo najsnažnijim. Ako se LignoSat bude pokazao dobrim u praksi, tada bi se mogla otvoriti vrata za korištenje drva kao materijala za više satelita.