Punionica za auto
BT

BT ‘ormare’ s instalacijama pretvara u punionice za aute

Britanska telekomunikacijska grupa BT planira u ulične ‘ormare’ s kablovima ugraditi opremu za punjenje električnih vozila u pilot projektu koji bi mogao udariti temelje mreži sa 60.000 novih lokacija za punjenje.

Prva punionica bit će instalirana u ‘ormaru’ u škotskom East Lothianu, izvijestio je BT u ponedjeljak, dodavši da će u idućim mjesecima testirati tu opciju i na drugim lokacijama u Britaniji.

Istraživanje je pokazalo da nestašica punjača na britanskim cestama odvraća neke građane od kupnje električnog vozila, navodi britanski telekom, izdvojivši i podatak da bi ga 38 posto ispitanika po anketi već bilo kupilo da nisu očekivali probleme s punjenjem.

Britanija je krajem prosinca imala 53.906 punionica za električna vozila, prema podacima BT-a. Vlada želi do kraja desetljeća povećati tu brojku na 300.000.

„Naše novo rješenje za punjenje veliki je korak u izvođenju punktova na cestu”, ustvrdio je izvršni direktor BT-ove podružnice Etc Tom Guy.

BT će utičnicu za punjenje dodati priključcima za širokopojasne usluge, naglašavajući da neće morati graditi novi priključak za struju.

Punionice se mogu instalirati u kutije koje se koriste za bakrene kablove ili će uskoro biti ‘umirovljene’, ovisno o raspoloživom prostoru i naponu, dodaju.