Na Islandu je otvoren najveći svjetski pogon za uklanjanje CO2 iz atmosfere
Foto: Climeworks

Na Islandu je otvoren najveći svjetski pogon za uklanjanje CO2 iz atmosfere

Švicarska tvrtka Climeworks otvorila je na Islandu najveće operativno postrojenje za izravno hvatanje zraka i za izvlačenje ugljičnog dioksida  iz atmosfere (DAC proces) na svijetu. Pogon Mammoth gotovo je deset puta veći od Orce, drugog po ovakvog pogona.

“Pokretanje rada naše tvornice Mammoth još je jedna dokazna točka na putu povećanja Climeworksa do kapaciteta megatona do 2030. i gigatona do 2050.”, rekao je Jan Wurzbacher, suosnivač i izvršni direktor Climeworksa, u priopćenju za javnost.

DAC proces usisava ugljik iz zraka i pohranjuje ga, najčešće pod zemljom, gdje više ne može pridonijeti globalnom zagrijavanju. Budući da su globalni napori za smanjenje emisija fosilnih goriva neadekvatni da bi se spriječili pogoršani učinci klimatskih promjena, znanstvenici Ujedinjenih naroda procijenili su da će ugljični dioksid u milijardama tona morati biti uklonjen kako bi se ispunili klimatski ciljevi, izvijestio je Reuters.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Climeworks (@climeworks)

Climeworksovo novo DAC postrojenje ima godišnji kapacitet hvatanja ugljika od 36.000 metričkih tona. Tvornica Mammoth, čija je gradnja započela 2022. godine, bit će dovršena do kraja ove godine.

Tvrtkin prvi komercijalni DAC projekt također je bio na Islandu. Ranije spomenut pogon Orca ima godišnji kapacitet od 4000 metričkih tona.

“Mammoth je uspješno počeo hvatati svoj prvi CO₂. Climeworks koristi obnovljivu energiju za pokretanje procesa izravnog hvatanja zraka. Partner za geotermalnu energiju ON Power na Islandu osigurava energiju potrebnu za ovaj proces, Nakon što se CO₂ oslobodi iz filtara, partner za skladištenje Carbfix prenosi CO₂ u podzemlje, gdje prirodnim procesom reagira s bazaltnim stijenama, koje se transformiraju u kamen i CO2 ostaje trajno pohranjen”, stoji u izvješću tvrtke.

Kritičari tehnologije za hvatanje ugljika tvrde da ona koristi ogromnu količinu energije, da je skupa i da bi fokusiranje na uklanjanje ugljika iz atmosfere moglo potaknuti tvrtke da nastave sagorijevati fosilna goriva umjesto da smanjuju svoje emisije. Mnogi kritičari također naglašavaju da učinkovitost ove tehnologije nije dokazana.

Govoreći o hvatanju ugljika općenito, Lili Fuhr, direktorica programa za fosilno gospodarstvo Centra za međunarodno ekološko pravo, rekla je da je tehnologija “prepuna nesigurnosti i ekoloških rizika”,  izvijestio je CNN.

Ukupni kapacitet uklanjanja ugljika na Zemlji može ukloniti samo otprilike 0,01 milijun metričkih tona godišnje od 70 milijuna tona koje bi trebalo ukloniti do kraja desetljeća kako bi se ispunili svjetski klimatski ciljevi, objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Climeworks, koji nije povezan s tvrtkama za fosilna goriva, želi smanjiti troškove DAC tehnologije na 400 do 600 dolara po toni do kraja desetljeća i 200 do 350 dolara po toni do 2040., izvijestio je Reuters.