Čarobne pješčane plaže Balija pretvaraju se u smetlišta
Foto: Canva

Čarobne pješčane plaže Balija pretvaraju se u smetlišta

Činjenica da smeće iz oceana često prekrije prelijepe plaže na Indonezijskom otoku Baliju nije ništa novo, no sada se čini da problem polako izmiče kontroli. Odgovornost za to snosi i lokalno stanovništvo, Bali već godinama pati od ogromnog problema s otpadom. Poplava smeća koja je proteklih dana preplavila mnoge plaže i obale otoka zastrašujuća je čak i za ovo popularno turističko odredište koje ej naviklo na taj problem.  Posebno su teško pogođene plaže Kedonganan i Jimbaran u području oko Kute, koje je popularno među surferima, kao i grad Pecatu s poznatom plažom “Dreamland Beach”, izvijestio je list “Bali Sun”. Jaki zapadni vjetrovi redovito nose mase otpada iz mora na obale Balija, no ovoga puta ga ima više nego ikada. Smetlari su  s volonterima od srijede prikupili već 100 tona smeća, no plaže još nisu ni približno očišćene tako da i turisti sudjeluju u akcijama čišćenja.

Čarobne pješčane plaže Balija pretvaraju se u smetlišta
Foto: Canva

Oni koji su sanjali o odmoru na plažama savršenima kao s razglednica, razočarani su situacijom. “Upravo sam na Baliju – plastike ima posvuda na plaži i u moru, od Jimbaran do Uluwatua”, napisao je razočarani putnik na Facebooku: “Postoji li uopće plaža bez plastike?”

Osim meteoroloških događaja, za ovo je najviše kriv nedostatak ekološke svijesti među stanovnicima otoka. Mnogi stanovnici jednostavno bacaju smeće iza svojih kuća u jarke i rijeke. „Nadamo se da će vlada biti dosljednija u gospodarenju otpadom i poboljšati znanje o tome među školskom djecom”, rekao je Giri Mariani, koji organizira kampanje skupljanja smeća.

Prema UN-u, Indonezija je drugi najveći zagađivač plastikom u svijetu nakon Kine . “Zemlja proizvede 3,2 milijuna tona nekontroliranog plastičnog otpada godišnje, od čega oko 1,29 milijuna tona završi u moru”, stoji u izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš za 2020. godinu. S više od 274 milijuna stanovnika, Indonezija je četvrta najmnogoljudnija država na svijetu i najveća otočna država na svijetu.