Globalni gubitak šuma nastavlja se brzinom od '10 nogometnih igrališta u minuti'
Foto: Canva

Globalni gubitak šuma nastavlja se brzinom od ’10 nogometnih igrališta u minuti’

Uništavanje netaknutih prašuma na svijetu nastavilo se nemilosrdnom brzinom u 2023. godini, unatoč dramatičnom padu gubitka šuma u brazilskoj i kolumbijskoj Amazoni, pokazuju nove brojke. Područje gotovo veličine Švicarske, odnosno ukupno 37.000 kvadratnih kilometara, očišćeno je od prethodno netaknutih prašuma samo prošle godine prema brojkama koje su prikupili Svjetski institut za resurse (WRI) i Sveučilište Maryland. To je stopa gubitka prašume površine 10 nogometnih igrališta u minuti.

Dok su Brazil i Kolumbija zabilježili velike padove u gubitku šuma od 36 posto, odnosno 49 posto, pod politikama zaštite okoliša predsjednika Luiza Inácia Lula da Silve i Gustava Petra, ti su padovi nadoknađeni velikim povećanjem u Boliviji, Laosu, Nikaragvi i drugim zemljama. Kanada je također doživjela rekordan gubitak šuma zbog požara, izgubivši više od 8 milijuna hektara (20 milijuna hektara).

Globalni gubitak šuma nastavlja se brzinom od '10 nogometnih igrališta u minuti'
Foto: Canva

Mikaela Weisse, direktorica Global Forest Watcha pri WRI-u, rekla je: “Svijet je napravio dva koraka naprijed, dva koraka unatrag kada je riječ o gubitku šuma u prošloj godini. Oštro smanjenje u brazilskoj Amazoni i Kolumbiji pokazuje da je napredak moguć, ali sve veći gubitak šuma u drugim područjima uvelike je spriječio taj napredak. Moramo učiti od država koje uspješno usporavaju krčenje šuma.”

Promjene u korištenju zemljišta,  čija je sječa šuma središnja komponenta, drugi su najveći izvor emisije stakleničkih plinova i glavni pokretač gubitka bioraznolikosti. Očuvanje prašuma ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 °C iznad predindustrijskih razina.

Stručnjaci su upozorili da nastavak krčenja šuma znači da vlade opasno skreću s pravog puta kada je u pitanju ispunjavanje svojih obveza u pogledu klime i bioraznolikosti. Na klimatskoj konferenciji Cop28 u Dubaiju, vlade su se složile da je potrebno zaustaviti i preokrenuti gubitak i degradaciju šuma do 2030. godine, nakon što su se svjetski čelnici na Cop26 u Glasgowu obvezali da će prekinuti njihovo uništavanje ovog desetljeća. Nove brojke pokazuju da je svijet daleko od ispunjenja ovog cilja, s malim promjenama u globalnom gubitku šuma tijekom nekoliko godina.