Čepovi boca, igračka i druga plastika nađeni u mrtvim morskim kornjačama u Sredozemnom moru
Foto: Canva

Čepovi boca, igračka i druga plastika nađeni u mrtvim morskim kornjačama u Sredozemnom moru

Znanstvenici su otkrili razne relativno velike komade plastike u utrobama mrtvih morskih kornjača pronađenih u istočnom Sredozemlju. Među tim plastičnim predmetima bili su čepovi za boce, ali i jedna igračka za Noć vještica u obliku vještičjeg prsta.

Tim predvođen britanskim Sveučilištem u Exeteru i Sjevernociparskim društvom za zaštitu kornjača (SPOT) pregledao je 135 glavatih kornjača (Caretta caretta) koje su uginule na Sjevernom Cipru, u kojem ima mnogo plaža na kojima se kornjače gnijezde i traže hranu. Prema studiji, mnoge smrti morskih kornjača u tom području uzrokovane su usputnim ulovom od strane ribara.

Čepovi boca, igračka i druga plastika nađeni u mrtvim morskim kornjačama u Sredozemnom moru
Foto: Canva

Znanstvenici su skupljali mrtve morske kornjače od 2012. do 2022. godine i ispitivali njihovu utrobu na krhotine, uključujući makroplastiku ili komade plastike veće od 5 milimetara. Znanstvenici su ukupno pronašli 492 komada makroplastike u 42,7 posto mrtvih kornjača, a u jednoj kornjači bilo je čak 67 dijelova makroplastike. Svoja otkrića objavili su u časopisu Marine Pollution Bulletin.

Istraživači su primijetili da su progutani komadi plastike obično bili pravokutni, tanki, tvrde ili pjenaste teksture i prozirne ili bijele boje. Najčešće pronađene vrste makroplastike su polipropilen, polietilen i poliamid. Istraživači su također u kornjačama pronašli dijelove slične plastici, poput elastike i gume.

“Putovanje igračke za Noć vještica, od dječjeg kostima do unutrašnjosti morske kornjače, fascinantan je uvid u životni ciklus plastike.Ove se kornjače hrane želatinoznim plijenom kao što su meduze i plijenom s morskog dna kao što su rakovi, i sasvim je očito kako je ovaj predmet mogao izgledati kao kliješta raka”, izjavila je Emily Duncan iz Centra za ekologiju i očuvanje Sveučilišta Exeter na kampusu Penryn, u priopćenju

Prema autorima studije, ovi bi nalazi mogli dodatno poduprijeti morske kornjače kao bioindikatorsku vrstu, iako su potrebna dodatna istraživanja. Bioindikatorska vrsta je ona koja otkriva promjene u “zdravlju okoliša”, poput kanarinca u rudniku ugljena.