Cijene baterija za električna vozila pale su za 50 posto u 2023. godini
Foto: Canva

Cijene baterija za električna vozila pale su za 50 posto u 2023. godini

Statistika TrendForcea pokazuje da su kineske cijene ćelija za električna vozila pale za 50 posto u prosincu 2023. u usporedbi sa siječnjem 2023., pri čemu su prosječne prodajne cijene baterija pale za 10% samo u zadnjem mjesecu godine. LFP baterijske ćelije najviše su pojeftinile za 10,1 posto u prosincu, a slijede ih NCM523 sa 7 posto nižom cijenom.

“Kombinacija tržišne potražnje niže od očekivane i brzog širenja kapaciteta dovela je do prekomjerne ponude i značajnog povećanja zaliha, vidljivog od trećeg kvartala 2023.”, objavio je TrendForce u priopćenju za javnost. “Intenzivna konkurencija u procesu nadmetanja gurnula je cijene centralizirane nabave  ispod 6 centa po Wh, snižavajući troškove proizvodnje nekih proizvođača.”

TrendForce je objavio da su manje tržišnih narudžbi i potreba dobavljača za stabilizacijom novčanih tokova doveli do niskih cijena, pri čemu se potražnja potrošača također “ohladila” u zadnjem mjesecu godine.

No budući da se predviđa rast tržišta električnih vozila do 20% u 2024., a očekuje se i normalizacija zaliha u opskrbnom lancu, razine zaliha i cijene bi se trebale vratiti na normalu u drugoj polovici 2024., tvrdi TrendForce.