Cijene energije padaju na većini europskih tržišta
Foto: AleaSoft Energy Forecasting

Cijene energije padaju na većini europskih tržišta

Prosječne cijene električne energije pale su na većini glavnih europskih tržišta tijekom posljednjeg tjedna svibnja, prema analizi AleaSoft Energy Forecasting.

Cijene su u odnosu na tjedan prije pale na belgijskom, britanskom, nizozemskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i portugalskom tržištu. Izuzetak su talijansko i nordijsko tržište, gdje su cijene porasle za 6,7 posto odnosno 12 posto. Najveći pad cijena dogodio se u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, od 56 posto, 59 posto, odnosno 60 posto.

U zadnjem tjednu svibnja tjedni prosjeci premašili su 55 € po MWh na svim tržištima osim na francuskom, španjolskom, portugalskom i nordijskom tržištu. Francuska je imala najnižu tjednu cijenu, 16,13 €/MWh, dok je Italija imala najvišu, 102,60 €/MWh.

Sva analizirana tržišta, osim britanskog i talijanskog tržišta, prošli su tjedan barem jednom zabilježila negativne cijene električne energije. Šesti tjedan zaredom nizozemsko tržište bilježi najnižu cijenu, od -81,00 €/MWh 2. lipnja između 15:00 i 16:00 sati.

AleaSoft Energy Forecasting navodi da su veća proizvodnja energije vjetra i niža potražnja za električnom energijom na nekim tržištima utjecali na pad cijena električne energije tijekom posljednjeg tjedna svibnja. Na pad cijena u Portugalu i Španjolskoj također je utjecala povećana solarna proizvodnja na Pirenejskom poluotoku.

Tijekom prvog tjedna lipnja, AleaSoft predviđa porast cijena električne energije na većini tržišta, zbog predviđenog smanjenja proizvodnje energije vjetra i na većini tržišta, povećanja potražnje za električnom energijom.

U posljednjem tjednu svibnja proizvodnja solarne energije smanjena je na većini velikih tržišta, a Njemačka je doživjela najveći pad, od 20 posto. No Portugal je zabilježio porast od 9,5 posto na tjednoj razini i srušio svoj povijesni rekord u dnevnoj proizvodnji fotonaponske energije drugi tjedan zaredom, dosegnuvši 21 GWh 27. svibnja.

Očekuje se pad solarne proizvodnje u Španjolskoj i Italiji u prvom tjednu lipnja, ali porast u Njemačkoj.