SAD daje 7 milijardi dolara za uvođenje solarne energije u siromašnija kućanstva
Foto: Canva

SAD daje 7 milijardi dolara za uvođenje solarne energije u siromašnija kućanstva

Činjenica je da kućanstva i zajednice u lošijem financijskom položaju imaju puno manje solarnih panela raspoređenih po svojim krovovima oni s višim prihodima višim prihodima. Američka savezna vlada je upravo poduzela veliki korak kako bi se taj jaz premostio.

U ponedjeljak je predsjednik Joe Biden najavio da će 60 organizacija u okviru administrativnog programa “Solar for All” (Solari za sve) dobiti ukupno 7 milijardi dolara bespovratnih sredstava za dovođenje stambenih solarnih sustava u četvrti u kojima pretežno žive ljudi s niskim primanjima. Očekuje se da će ovaj potez donijeti pristupačnu čistu energiju u čak 900.000 kućanstava. Osim  klimatskih i ekoloških koristi od ovog programa, brojna kućanstva s nižim primanjima imat će i velike financijske koristi od ovog programa.

“Obitelji s niskim primanjima mogu potrošiti do 30 posto svojih plaća na račune za energiju. To je nečuveno”, rekao je Biden najavljujući financiranje u Virginiji.

SAD daje 7 milijardi dolara za uvođenje solarne energije u siromašnija kućanstva
Foto: Canva

Prema izračunima, Solar for All bi obiteljima koje će sudjelovati u programu mogao uštedjeti prosječno 400 dolara godišnje.

Bez solarnih programa za male prihode koji će se uspostaviti i proširiti ovim sredstvima, većina obitelji ne može si priuštiti postavljanje fotonaponskih ploča na svoje domove. Većina krovnih instalacija košta desetke tisuća dolara, a čak i uz dugoročni zajam i obećanje o poreznim olakšicama ovu si tehnologiju ne može priuštiti velik broj stanovnika SAD-a.

Ovaj potez također će ubrzati napredak prema cilju Bidenove administracije da postigne cilj od 100 posto čiste energije u cijeloj državi do 2035. godine. EPA procjenjuje da će 7 milijardi dolara osigurati 4 gigavata solarnih instalacija u SAD-u, dovoljno za napajanje više od 3 milijuna domova. Očekuje se da će program spriječiti ispuštanje više od 30 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida u atmosferu i istovremeno stvoriti 200.000 radnih mjesta.