Čokoladni uskršnji zečevi su skuplji zbog klimatske krize
Foro: Canva

Čokoladni uskršnji zečevi su skuplji zbog klimatske krize

Možda ste primijetili da su čokoladni zečevi i čokoladna jaja koja se tradicionalno poklanjaju za Uskrs i ove godine poskupili. To ovoga puta nije zbog inflacije već je povećanje cijena čokolade povezano s klimatskim promjenama, tvrde stručnjaci.

Ekstremne vrućine u zapadnoj Africi utjecale su na usjeve kakaovca, uzrokujući osjetan pad prinosa. World Weather Attribution tvrdi da je ekstremna vrućina, koja je dovela do temperatura koje su u veljači bile za čak 4 stupnja Celzijusa više, posljedica klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Vrućina je dovela do suše, za koju lokalni poljoprivrednici kažu da je oslabila stabla kakaovca. Usjevi su već bili osjetljivi zbog obilnih oborina krajem 2023. godine.

Čokoladni uskršnji zečevi su skuplji zbog klimatske krize
Foto: Canva

Zbog svega ovoga su neke popularne uskršnje čokolade u obliku jajeta i zečeva poskupjele za do 50 posto. Cijene kakaovca ovog su tjedna porasle na 8.500 dolara po metričkoj toni, što je više nego dvostruko skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Studija koju je proveo World Weather Attribution također je otkrila da bi se slični toplinski valovi mogli dogoditi u zapadnoj Africi svake dvije godine ako se ne provedu veće mjere za suzbijanje emisija povezanih s fosilnim gorivima. Bez klimatskih promjena ova vrsta ekstremne vrućine bi se pojavila jednom u sto godina u zapadnoj Africi, tvrde znanstvenici.

Suša i ekstremna vrućina ne ugrožavaju samo usjeve. Studija je istaknula da toplinski val može biti “tihi ubojica” koji šteti lokalnom stanovništvu, posebice zbog nedostatka ulaganja koja bi pomogla zemljama da postanu otpornije na ekstremne vrućine.