Imamo još dvije godine za spas planete
Foto: Canva

Crni rekordi i dalje padaju, svijet je imao i najtopliji travanj ikad

Svijet je upravo doživio najtopliji izmjereni travanj, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je ovaj tjedan služba EU-a za praćenje klimatskih promjena.

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu dotad izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Uključujući travanj, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stupanj Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su znanstvenike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sustavu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sustava.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio temperature.

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Klimatolog Hayley Fowler sa sveučilišta u Newcastleu rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariškog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisija štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.