Telemach Hrvatska

Djeca i zaštita okoliša: Zabrinuti za budućnost planeta, žele doprinijeti očuvanju

Učenici sedmih i osmih razreda u Hrvatskoj podijeljenog su mišljenja kad je riječ o očekivanjima što budućnost donosi za našu planetu. Trećina ih o tome ima pozitivan stav te smatra kako ćemo štetne utjecaje na okoliš u budućnosti smanjiti, jednako ih toliko misli da će biti gore, dok preostali o ovoj temi još nemaju formirano mišljenje. Dio je ovo rezultata istraživanja koje su Telemach i agencija Ipsos predstavili na panel raspravi povodom nastavka Telemachovog društveno odgovornog projekta „Tko to tamo prlja?“, usmjerenog na djecu.

Upravo su očekivanja djece o budućnosti bila među ključnim pitanjima istraživanja, a rezultati pokazuju da djeca u velikoj mjeri nemaju ni jasnu niti pozitivnu sliku. „Eko-anksioznost je problem koji u našem društvu, nažalost, još prolazi ispod radara, no brojke su itekako zabrinjavajuće. Primjerice, studija iz 2021., objavljena u Lancetu i provedena na 10.000 djece i mladih iz cijelog svijeta, pokazuje da po pitanju klime i budućnosti čak polovica mladih osjeća tugu, tjeskobu, ljutnju, bespomoćnost i osjećaj krivnje. Također, njih tri četvrtine misli da je budućnost u kontekstu klimatskih promjena zastrašujuća“, istaknuo je Igor Mikloušić, psiholog i znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te tako potvrdio kako se ovaj negativan svjetski trend preslikao i na djecu u Hrvatskoj.

Telemach Hrvatska

Edukacija – faktor za pozitivnije ishode u budućnosti

Ipak, podaci su pozitivniji kad se promatraju uloga i utjecaj ovih tinejdžera na okolišne teme. Tako se polovica učenika viših razreda osnovnih škola smatra dovoljno informiranim o ekološkim temama, a čak dvije trećine njih smatra da o zaštiti okoliša i očuvanju planeta brine u dovoljnoj mjeri, što je posebno izraženo kod djevojčica. S druge strane, istraživanje je pokazalo kako postoji prostor za edukaciju koju učenici ujedno vide kao jedan od ključnih faktora za pozitivnije ishode u budućnosti.

– Još uvijek polovica učenika smatra kako nije dovoljno informirana o ekološkim temama te da su upravo edukacije, uz potrebne promjene navika, smanjenje otpada te organizirane akcije čišćenja, ključne za očuvanje našeg planeta – istaknula je Sandra Trkeš iz Ipsosa dodavši kako bi navedene edukacije zasigurno posebno koristile za onih 34 posto učenika koji, prema istraživanju, još uvijek ne brinu dovoljno o zaštiti okoliša i očuvanju planeta. No, Sandra Trkeš dodaje i kako je kod većine ispitanika ipak vidljiva želja za vlastitim angažmanom kad je riječ o boljoj budućnosti.

Telemach Hrvatska

Učenici kao aktivni građani

Gotovo polovica učenika smatra kako će u budućnosti prevladavati poslovi koji će više doprinositi zajednici, razvoju društva i očuvanju okoliša, a i sami učenici, njih čak 61 posto, žele raditi takav posao. U svemu tome, tehnologija za njih igra važnu ulogu.

– Istraživanje jasno ukazuje da velik broj ispitanika vjeruje kako njihovu generaciju čeka gora budućnost od sadašnjosti u kojoj žive. Ukoliko ne počnemo djelovati i ne prilagodimo se posljedicama klimatskih promjena već danas, buduće generacije će zaista morati uložiti enormne napore kako bi planet zadržale pogodnim za život. Uz donositelje odluka, i mi kao građani dijelimo zajedničku odgovornost za budućnost našeg planeta i posebno me veseli što učenici prepoznaju aktivnosti koje oni sami kao aktivni građani mogu poduzeti – istaknula je tijekom panel rasprave Miljenka Kuhar, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Na rezultate istraživanja i aktivnosti koje Telemach poduzima u području edukacija djece i mladih, osvrnula se i specijalistica odgovornog društvenog poslovanja Telemacha, Andrea Šalinović: „Ovo istraživanje dodatna je potvrda da kao zajednica moramo nastaviti raditi na poboljšanju naših svakodnevnih navika kako bismo očuvali naš planet, ne samo za sadašnje nego i za buduće naraštaje. Svjesni koliko je u području očuvanja okoliša važna kontinuirana edukacija društva, a posebno naše djece i mladih, kroz projekt Tko to tamo prlja i putujuću predstavu koju organiziramo u školama i vrtićima diljem Hrvatske, želimo osnažiti najmlađe generacije te im približiti pravilne navike vezane uz osobnu odgovornosti i očuvanje okoliša. Ponosni smo što je predstavu u nepune dvije godine pogledalo oko 7.000 djece te vjerujem da će uoči početka novog ciklusa, istraživanja iznesena na današnjem predstavljanju dodatno probuditi interes za sudjelovanjem“.