Guše se u otpadu: U Nigeriji zabranjuju jednokratnu plastiku i stiropor
Foto: Canva

Guše se u otpadu: U Nigeriji zabranjuju jednokratnu plastiku i stiropor

Nigerijska savezna država Lagos, koja uključuje istoimeni najveći nigerijski grad od 15,4 milijuna stanovnika, najavila je zabranu jednokratne plastike i stiropora kako bi se smanjilo onečišćenje plastikom koje guši regiju.

Zabrana bi trebala biti trenutna, prema priopćenju državne vlade, ali njena provdba nije tako jednostavna, rekli su stručnjaci za okoliš, kako prenosi AFP.

“Slijedeći prijetnju koju plastika za jednokratnu upotrebu, posebice stiropor koji nije biorazgradiv, uzrokuje okolišu, vlada države Lagos putem Ministarstva okoliša i vodnih resursa ovime najavljuje zabranu uporabe i distribucije stiropora i drugih jednokratnih materijala od plastike s trenutačnim učinkom”, objavio je na društvenim mrežama Tokunbo Wahab, državni povjerenik za okoliš i vodne resurse.

Stiropor se naširoko koristi u posluživanju i dostavi hrane na tržnicama i kod uličnih prodavača u Lagosu, ali on i druga ambalaža nakupljaju se u odvodima i na cestama tog područja, izvijestio je AFP.

I dok su jedni ovu novu mjeru hvalili, drugi su se pitali kakve će alternative biti za trgovce i proizvođače.

Guše se u otpadu: U Nigeriji zabranjuju jednokratnu plastiku i stiropor
Foto: Canva

“Naša država ne može biti talac ekonomskih interesa nekolicine bogatih vlasnika tvrtki u usporedbi s milijunima stanovnika Lagosa koji trpe posljedice neselektivnog bacanja jednokratne plastike i drugih vrsta otpada”, rekao je Wahab, izvještava Business Day.

Suosnivač Inicijative za klimatsku i ekološku zaštitu Folawemi Umunna rekao je da je pravilna provedba zabrane ključna.

“Ovo je prekrasna vijest za okoliš na različitim razinama i ako se to učinkovito provede, može smanjiti znatnu količinu emisija CO2 u tonama u perimetru države Lagos”, rekao je Umunna, a prenosi AFP.

Prema informacijama Programa za okoliš Ujedinjenih naroda, svake godine rijeke, jezera i oceani našeg planeta zagade se s 21 do 25 milijuna tona plastičnog otpada.

Ostale afričke države poput Tanzanije, Bocvane, Malija, Etiopije, Kenije, Malija, Malavija, Kameruna, Maroka, Ugande, Ruande, Bocvane i Južne Afrike ili su zabranile plastiku za jednokratnu upotrebu ili su na nju uvele visok porez, piše Times of India.

Tanzanija zabranjuje putnicima unošenje plastičnih vrećica bilo koje debljine u zemlju. Izuzetak su vrećice koje se zatvaraju i koriste se za nošenje toaletnih potrepština, sve dok se tamo ne odlažu. Posjetitelje Tanzanije potiču da koriste platnene torbe.

“Pogodnost plastike za jednokratnu upotrebu ima veliku cijenu za društvo. “Svi moramo podnijeti male žrtve za našu zajedničku dobrobit”, rekao je Wahab, izvještava Business Day.