El Nino će dovesti do rekordnih temepratura od Aljaske do Amazonije
Foto: Canva

El Nino će dovesti do rekordnih temperatura od Aljaske do Amazonije

Klimatski fenomen poznat kao El Niño vjerojatno će pojačati globalno zagrijavanje i dovesti do rekordnih temperatura od Amazone do Aljaske tijekom ove godine, pokazala je analiza. Obalna područja Indije uz Bengalski zaljev i Južno kinesko more, kao i Filipini i Karibi također će vjerojatno doživjeti neviđene vrućine u razdoblju do lipnja, rekli su znanstvenici, nakon čega bi El Niño mogao oslabjeti.

Poznato je da prirodni fenomen, u kojem se toplina oslobađa iz zapadnog Tihog oceana, povećava globalne površinske temperature i pomogao je da 2023. obori rekord za najtopliju godinu.  Ekstremne vrućine u drugoj polovici 2023. kada je nastupio El Niño imale su ozbiljne posljedice za ljude koji žive u Sjevernoj Americi, Europi i Kini, Južnoj Americi i na Madagaskaru dok se klimatska kriza intenzivirala.

Nova analiza koristi računalne modele za identificiranje vjerojatnih regionalnih problematičnih točaka u prvoj polovici 2024. Također je otkrila da postoji 90 posto šanse da će globalna temperatura u tom razdoblju postaviti novi rekord.

El Nino će dovesti do rekordnih temepratura od Aljaske do Amazonije
Foto: Canva

“Intenzivni toplinski valovi i tropski cikloni, u kombinaciji s ljudskim djelovanjem, globalnim porastom razine mora, znače da su gusto naseljena obalna područja suočena s ogromnom i hitnom klimatskom krizom koja dovodi u pitanje našu trenutnu sposobnost prilagodbe, ublažavanja i upravljanja rizicima”, rekao je dr. Ning Jiang s Kineske akademije meteoroloških znanosti u Pekingu.

“Ova nadolazeća toplina povećava rizik od morskih toplinskih valova tijekom cijele godine i eskalira opasnost od šumskih požara i drugih negativnih posljedica na Aljasci i u amazonskom bazenu”, rekao je. Mora i obalna područja posebno su ranjiva jer ocean može zadržati više topline nego kopno, što znači da topli uvjeti tamo mogu trajati dulje vrijeme.

Klima na Zemlji prirodno se mijenja između El Niña i njegovog hladnijeg dvojnika, La Niñe. To pojačava i ublažava snažan temeljni trend globalnog zagrijavanja, koji je uzrokovan rastućim razinama ugljičnog dioksida u atmosferi. El Niño obično doseže vrhunac između studenog i siječnja, pa je nova studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, modelirala učinke događaja na regionalne varijacije površinskih temperatura zraka od srpnja 2023. do lipnja 2024.

Znanstvenici su otkrili da će rekordne temperature u Amazoniji vjerojatno biti dosegnute 2024. godine, što će povećati rizik od šumskih požara. Ozbiljni požari i suša pogodili su Amazonu krajem 2023., a emisije od požara u veljači postavile su novi rekord za taj mjesec. Rekordna vrućina na Aljasci rezultirala bi topljenjem ledenjaka i permafrosta te erozijom obale, rekli su znanstvenici.