Ovo je pet velikih prednosti električnih auta za okoliš
Foto: Canva

Električna vozila premašila pet posto tržišnog udjela u 31 državi

Prodaja baterijskih električnih vozila počinje rasti u mnogim dijelovima svijeta, a u četvrtom tromjesečju 2023. dosegnula je ili premašila 5 posto ukupne prodaje novih automobila u 31 državi. Analitičari to vide kao “točku preokreta” gdje bi prodaja električnih vozila mogla brzo skočiti do 25 posto. Najveća svjetska tržišta automobila,  Kina, Sjedinjene Države i Europa, sva su prešla ovu točku i pokazuju jasan uzlazni trend prodaje.

Prva država koja je prešla prag od 5 posto bila je Norveška, svjetski predvodnik u usvajanju električnih vozila, koja je to postigla u trećem tromjesečju 2013., a slijedila ju je Nizozemska u četvrtom tromjesečju 2018. Norveška i danas vodi skupinu, s udjelom električnih vozila od 79,6 posto među svim prodanim autima u zadnjem kvartalu prošle godine.

Električni auto
Canva

Većina od 31 zemlje na popisu koji je sastavio Bloomberg tek je nedavno prešla takozvanu prekretnicu u posljednje dvije ili tri godine. SAD je 5 posto prešao u četvrtom tromjesečju 2021., a udio novih automobila koji su potpuno električni porastao je na 8,1 posto u zadnjem kvartalu 2023. godine.

Kina i dalje ima veliku stopu rasta prodaja električnih vozila nakon što je prešla 5 posto u četvrtom tromjesečju 2020. godine te je sada na 23,8 posto.

Zemlje iz istočne Europe i jugoistočne Azije ubrzavaju od prve studije provedene 2022. godine. Rumunjska je imala električni udio u četvrtom kvartalu 2023. od 10,8 posto, nakon što je premašila 5 posto u četvrtom kvartalu 2021. godine. Čak je i Turska na relativno velikih 12 posto jer je doživjela velik rast prodaje nakon uvođenja Togga, lokalno razvijenog i proizvedenog električnog vozila.