Canva

EU odobrila milijarde za vodikovo gorivo

Europska komisija odobrila je u utorak 2,4 milijarde eura državnih potpora skupine članica EU-a za projekte istraživanja i razvoja vodikovog goriva i za proizvodnju lijekova.

Propisi EU-a članicama zabranjuju financijsku potporu kompanijama, a izuzetak su projekti od europskog interesa (IPCEI).

Estonija, Francuska, Njemačka, Italija, Niozemska, Slovačka i Španjolska zatražile su zeleno svjetlo Komisije za ukupno 1,4 milijarde eura državnih potpora za istraživanje vodikovog goriva u sklopu projekta IPCEI Hy2Move.

Projekt će podupirati „istraživanje, inovacije i prvu industrijsku primjenu” različitih aspekata proizvoda i infrastrukture potrebne za korištenje vodikovog goriva, stoji u priopćenju Komisije.

Dio novca bit će tako usmjeren u razvoj metoda integracije vodikovih gorivih ćelija u prijevoz i u razvoj tehnologija, a projekt će poduprijeti i razvoj tehnologija gorivih ćelija i nove metode za skladištenje vodika.

Komisija je odobrila i milijardu eura državnih potpora za proizvode za njegu zdravlja i za proizvodnju lijekova. Projekt IPCEI Med4Cure predložile su Belgija, Francuska, Mađarska, Italija, Slovačka i Španjolska, a obuhvaća ukupno 14 projekata 13 kompanija. “Ekosustav” IPCEI Med4Cure uključuje i 11 partnera iz Belgije, Nizozemska, Poljske i Španjolske i oko 175 neizravnih partnera.

Cilj je razvijati nove lijekove, posebno za rijetke bolesti, stoji u priopćenju Komisije.

“IPCEI Med4Cure pokriva ključne korake u cijelom farmaceutskom lancu vrijednosti, s fokusom na nepokrivene medicinske potrebe, poput rijetkih oblika raka i otpornosti na mikrobe”, rekla je u priopćenju povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.