Punionica za auto
BT

Sve veći udio električnih automobila u svijetu

Prema podacima tvrtke Jato Dynamics, prošle je godine u Europi registrirano 12,8 milijuna novih automobila što je 14 posto više nego prošle godine.

Veliki dio povećanja tržišta novih automobila u Europi posljedica je velikog porasta tržišta električnih automobila. Električna vozila su ostvarila novi rekordni tržišni udio od 15,7 posto. S 2,01 milijuna registriranih primjeraka, ukupan broj novih električnih automobila gotovo je dostigao broj novih dizelskih vozila s 2,05 milijuna primjeraka.

Ovim rezultatima Europa je učvrstila poziciju drugog najvećeg tržišta baterijskih električnih automobila na svijetu, iza Kine (oko 5 milijuna) i ispred SAD-a (1,1 milijuna).

Države u kojima je prodaja električnih automobila najviše rasla su mahom bogate: Finska, Danska, Belgija, Nizozemska i Luksemburg. Među državama u kojima su baterijski električni automobili dosad imali relativno nizak tržišni najviše je porasla Slovenija s 5,0 posto 2022. na 9,0 posto 2023. godine. Hrvatska je jedina europska država u kojoj je udio električnih automobila pao, s 3,2 na 2,9 posto, a to se prvenstveno dogodilo zbog izostanka poticaja.

Prema podacima S&P Global Mobility u 2023. registracije potpuno električnih automobila u SAD-u premašile su 1,1 milijun po prvi put, daleko nadmašujući stopu rasta cjelokupnog tržišta automobila.  Električni automobili na baterije činili su 7,7 posto ukupnih registracija novih automboila u SAD-u. To je osjetan porast u odnosu na 5,7 posto godinu prije. Prema još nepotvrđenim informacijama udio elelktričnih automobila u Kini među registracijama novih automobila iznosio je oko 17 posto.