EU tjera proizvođače na popravak uređaja
Foto: Canva

EU tjera proizvođače na popravak uređaja

Europski parlament odobrio je u utorak pravila koja potrošačima daju pravo na popravak istrošenih proizvoda poput perilica rublja i pametnih telefona od strane proizvođača, kako bi se smanjio otpad i produljila trajnost robe. Politika Europske unije obvezivala bi proizvođače da ponude popravke za hladnjake, usisavače, televizore, perilice rublja i drugu robu koja se prema zakonima EU-a smatra “popravljivom” i prodaje se unutar EU.

Potrošači će dobiti pravo izbora popravka – ili zamjene – za neispravne proizvode dok je proizvod još pod jamstvom. U slučaju popravka proizvoda jamstvo bi mu se produžilo za 12 mjeseci.
Nakon što jamstvo istekne, potrošači još uvijek mogu zatražiti popravak – besplatno ili po “razumnoj” cijeni, definiranoj kao cijena koja uzima u obzir troškove rezervnih dijelova i rada, ali ne destimulira odabir popravka umjesto bacanja proizvoda.

EU tjera proizvođače na popravak uređaja
Foto: Canva

EU bi također zabranila proizvođačima korištenje softvera ili hardvera koji ometa popravke. Nacionalne vlade mogle bi nametnuti kazne tvrtkama koje se ne pridržavaju ovih pravila.

Europska komisija priopćila je da se svake godine proizvede 35 milijuna metričkih tona otpada i 260 milijuna tona stakleničkih plinova, kao rezultat bacanja još uvijek uporabljive robe široke potrošnje. Njemački zastupnik René Repasi rekao je: “Bit će lakše i jeftinije popraviti umjesto kupnje novih, skupih predmeta. Ovo je značajno postignuće za Parlament i njegovu predanost osnaživanju potrošača u borbi protiv klimatskih promjena.”

Europski parlament odobrio je zakon velikom većinom od 584 glasa za, samo tri protiv i 14 suzdržanih. Još uvijek treba odobrenje država EU-a da stupi na snagu, no taj korak se smatra formalnošću.