Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Europski proizvođači solarnih panela traže pomoć, prijete jeftiniji ‘Kinezi’

Europski proizvođači solarnih panela zatražili su od Europske unije hitne mjere pomoći kako bi sačuvali proizvodnju u uvjetima jeftinog kineskog uvoza, pokazalo je pismo koje je Reuters imao na uvid.

Skupina europskih proizvođača solarnih panela najavilo je zatvaranje pogona, ukazujući na val uvoza i preveliku ponudu dijelova koji su se nagomilali u europskim skladištima, prisilivši ih da snize cijene.

Švicarski Meyer Burger planira tako zatvoriti gubitaški pogon u Njemačkoj ako od vlade ne dobije obećanu pomoć.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, udruga ESMC upozorila je da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

“U idućih četiri do osam tjedana glavni proizvođači fotonaponskih modula u EU i njihovi europski dobavljači spremaju se zatvoriti proizvodne linije ako odmah ne budu poduzete značajne krizne mjere”, upozorila je udruga u pismu datiranom 30. siječnja.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme “zaštite”, poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

Europa se ubrzano okreće energiji Sunca i lani je instalirala rekordnih 56 GW novih solarnih kapaciteta za proizvodnju struje.

Proširenje kapaciteta igra važnu ulogu u zaštiti klime, ali se uvelike oslanja na uvoz dijelova iz Kine. Zato drugi sektori kritiziraju prijedlog o carinama, upozoravajući da bi mogle poremetiti opskrbu iz Kine i potencijalno zakočiti uvođenje zelene energije.