Canva

Europa ne može zabraniti uvoz solarnih panela iz Kine

Europska unija trebala bi pomoći domaćim proizvođačima solarnih panela, no ne može zatvoriti granice za uvoz tih proizvoda, upozorila je u ponedjeljak europska povjerenica za energetsku politiku Kadri Simson.

Krajem siječnja europski proizvođači solarnih panela zatražili su od Europske unije hitne mjere pomoći kako bi sačuvali proizvodnju u uvjetima jeftinog kineskog uvoza i nagomilanih zaliha koje su ih prisilile da snize cijene i gase proizvodnju.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen udruga proizvođača ESMC upozorila je da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme “zaštite”, poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

EU radi na velikom broju instrumenata potpore solarnoj industriji, rekla je povjerenica EU-a za financijsku stabilnost Mairead McGuinness početkom veljače u Europskom parlamentu, naglasivši istodobno da potencijalne mjere moraju biti odvagnute u odnosu na zacrtane ciljeve u energetskoj tranziciji.

EU bi do 2030. trebao imati 750 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije Sunca, u odnosu na 260 gigavata u 2023. godini, prema planu EK.

I povjerenica EU-a za energiju podsjetila je u ponedjeljak na klimatske ciljeve, otklonivši mogućnost obustave uvoza, koja bi, po njezinim riječima, mogla ugroziti instalaciju potrebnih kapaciteta za solarnu energiju.

“Izneseni su različiti prijedlozi o potpori našoj industriji, ali jasno je da ne možemo zatvoriti granice jer su nam solarni paneli potrebni”, rekla je Simson novinarima prilikom dolaska na sastanak ministara energetike zemalja EU-a.

“Moramo podržati našu industriju, ali potrebni su nam svi ti proizvodi kako bismo ostvarili naše vrlo ambiciozne ciljeve”, dodala je.

Ministri energetike razmotrit će danas prijedloge rješenja za probleme u sektoru solarnih ploča.

Simson i povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton podrobno su ih izložili ministrima u pismu u koje je Reuters dobio uvid, skicirajući moguću veću potporu vlada EU-a proizvođačima i aukcije i programe potpore za solarne panele s visokim standardima u zaštiti okoliša i radnika.

Takvi kriteriji mogli bi proizvođačima iz EU-a dati prednost, objašnjava Reuters.

EU bi također mogao obavezati tvrtke koje instaliraju solarne kapacitete da u portfelje uključe proizvode domaćih proizvođača, navodi se u pismu, uz prijedlog da ministri razmotre te opcije na jednom od idućih sastanaka.

Zemlje EU-a prošle su godine instalirale rekordne solarne kapacitete, povećavši ih za 40 posto u odnosu na 2022. godinu. Većina panela i dijelova proizvedena je u Kini, čak i do 95 posto u nekim slučajevima, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).