FER

FER završio investicijski projekt održive energetike vrijedan 815.000 eura

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) proveo je projekt izgradnje solarne elektrane kapaciteta 600 kW i baterijskog spremnika, što će mu omogućiti lokalnu proizvodnju i podmirenje gotovo 50 posto njegovih ukupnih energetskih potreba, istaknuto je u ponedjeljak na završnoj konferenciji tog projekta skraćenog naziva Solar FER.

Ukupna vrijednost tog projekta je 815.000 eura, a financirali su ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”.

FER je proteklih godina već proveo niz infrastrukturnih i razvojnih projekata u području održive energetike: postavljene su dvije manje solarne elektrane i niz baterijskih spremnika, razvijen vlastiti sustav upravljanja potrošnjom energije, instalirane su punionice za električna vozila… No, novim projektom “Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1” sve je podignuto na višu razinu, ističe se u priopćenju s tog fakluteta.

“Fakultet elektrotehnike i računarstva se svojom strategijom razvoja usmjerava na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane, kojim radimo prvi i veliki korak u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a, nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj. Time će FER i u budućnosti biti nastavno, stručno i znanstveno jedna od vodećih regionalnih i prepoznatljiva europska institucija u području održive energetike”, poručio je dekan FER-a Vedran Bilas, istaknuvši da je ovo samo jedan u nizu projekata koje Fakultet provodi i pokazuje da “živi ono što podučava”.

FER

Po riječima Srećka Tamburovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u suradnji s tim institutom kroz program Energija i klimatske promjene plasirao gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, čime je pokrenut niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora, geotermalnu energiju te energiju Sunca.

“FER će ovim projektom povećati svoje instalirane kapacitete proizvodnje iz sunčanih elektrana te će instalirati respektabilan baterijski spremnik za balansiranje proizvodnje električne energije. To će osim samih financijskih ušteda fakultetu uvelike doprinijeti i budućem obrazovanju novih inženjera elektrotehnike te znanstvenoj zajednici na ovom području što je vjerojatno najvrjedniji ishod ovog projekta“, istaknuo je Tamburović.