Regionalni lider: Slovenija premašila cilj od 1 GW instalirane solarne energije

Slovenija je 2023. godine premašila 1 GW ukupne instalirane solarne energije, prema novim podacima tamošnjeg Ministarstva okoliša, klime i energije.

Naši susjedi su prošle godine postavili više od 400 MW kapaciteta solarne energije, čime je ukupni instalirani solarni kapacitet porastao na 1101,5 MW. Solarna energija je lani činila čak 7,58 posto ukupne električne energije proizvedene u Sloveniji.

Ministarstvo je opisalo rast instaliranog kapaciteta kao “izniman”. Tvrdi je da to čini Sloveniju jednom od vodećih zemalja EU-a po instaliranom solarnom kapacitetu po glavi stanovnika.

“Drago nam je što su mnogi akteri prepoznali važnost i prednosti zelene tranzicije te se nadamo da ćemo sličan rast nastaviti i sljedećih godina”, poručili su iz ministarstva.

Slovenija je prošle godine pokrenula novi program subvencija za krovnu solarnu energiju, s proračunom od 10 milijuna eura.  Slovenija je u srpnju 2023. objavila i plan za postavljanje solarnih elektrana uz autoceste. Vlada je postavila cilj od približno 3.500 MW instaliranog kapaciteta do 2030. godine.

Za usporedbu, Hrvatska jako zaostaje za Slovenijom po korištenju sunčeve energije. Sredinom prošle godine u Hrvatskoj je bilo instalirano 226 megavata solarnog kapaciteta, a Hrvatska je po korištenju sunčeve energije po glavi stanovnika, tek na 26. mjestu u Europskoj uniji​.