Royal Caribbean

FOTO Isplovio najveći kruzer na svijetu, a ekolozi upozoravaju na emisije metana

Najveći brod za krstarenja na svijetu isplovio je ovog vikenda iz Miamija na Floridi na svoje prvo putovanje, uz zabrinutost ekologa zbog emisija metana koje može proizvesti.

365 metara dug “Icon of the Seas” ima 20 paluba na koje se može smjestiti najviše 7600 putnika i u vlasništvu je grupe Royal Caribbean.

Brod će biti na sedmodnevnom krstarenju oko karipskog otočja.

Royal Caribbean

Ekolozi upozoravaju da brod na ukapljeni prirodni plin (LNG) ispušta štetni metan u zrak.

Izgrađen u brodogradilištu u Finskoj, brod registriran na Bahamima, ima sedam bazena i šest tobogana.

Izgradnja je koštala 2 milijarde dolara, a ima više od 40 restorana, barova i salona.

Iako LNG gori čišće od tradicionalnih brodskih goriva kao što je loživo ulje, postoji rizik da nešto plina iscuri, uzrokujući curenje metana u atmosferu.

Royal Caribbean

Metan je puno snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida.

“To je korak u pogrešnom smjeru”, rekao je Bryan Comer, direktor morskog programa pri Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz (ICCT), za agenciju Reuters.

“Procijenili bismo da korištenje LNG-a kao goriva za brodove emitira više od 120 posto više emisija stakleničkih plinova tijekom životnog ciklusa nego plinsko ulje za brodove”, rekao je.

Metan je snažan staklenički plin koji u atmosferi zadržava 80 puta više topline od ugljičnog dioksida tijekom 20 godina.

Royal Caribbean

Smanjenje tih emisija smatra se ključnim za usporavanje globalnog zatopljenja.

Royal Caribbean kaže da je “Icon of the Seas” 24 posto energetski učinkovitiji nego što Međunarodna pomorska organizacija zahtijeva za moderne brodove.