FZOEU

FOTO Ovo je grčki brod koji naše otoke spaja novim kabelima za zeleniju budućnost

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen, zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom te predsjednicima uprava HOPS-a i HEP-a, obišao je ovih dana radove na postavljanju novih podmorskih kablova između otoka Krka i Cresa, a koji se provode u sklopu programa revitalizacije, izgradnje, digitalizacije i modernizacije hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže.

– Čestitao bih svima, a posebno radnicima koji su u protekle dvije godine radili na ovom složenom projektu. Ovo je značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav – kazao je Habijan te naglasio da je zelena tranzicija strateški cilj Republike Hrvatske, a ujedno i obveza, ako želimo da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

I direktor Fonda Luka Balen iskazao je zadovoljstvo suradnjom institucija koje su uključene u projekt za čiju su realizaciju odobrena sredstva iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti.

FZOEU

– Ovo je po vrijednosti od 218 milijuna eura trenutno jedan od najvećih projekata čiju provedbu prati Posredničko tijelo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nadogradnjom i modernizacijom elektroenergetske mreže stvorit će se preduvjeti za prihvat energije iz novih sunčanih elektrana te je na neki način ovo svojevrsna nadogradnju za sve programe korištenja obnovljivih izvora energije koje provodi Fond u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. A takvih programa je iz godine u godinu sve više – kazao je direktor Balen.

Predsjednik uprave HOPS-a Igor Ivanković je pojasnio kako se projekt zamjene podmorskih kabela, realizira u dvije faze – prva se odvijala 2022. godine kada su povezani Dugi Rat i otok Brač, te Crikvenica i otok Krk.

FZOEU

Druga faza projekta je nastavak povezivanja otoka zamjenom podmorskih kabela Brač-Hvar-Korčula, što je realizirano prošlog tjedna, a u tijeku je povezivanje otoka kvarnerskog arhipelaga Krk-Cres i Cres-Lošinj. Naglasio je kako HOPS ne bi mogao svoj investicijski plan ostvariti bez sredstva iz fondova EU, pri čemu je presudna pomoć Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spomenuo je da je uz njihovu pomoć osigurano i 40 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa na energetskoj infrastrukturi i postrojenjima.

„Projekti s ciljem jačanja energetske infrastrukture, u skladu s vladinom strategijom za otoke, doprinijet će stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete života i razvoj gospodarstva na našim otocima“, istaknuo je Vice Oršulić, predsjednik Uprave HEP-a, ujedno predsjednik Skupštine HOPS-a.

FZOEU

Svi sudionici su posjetili grčki brod kabelopolagač “Atalanti” ključan za provedbu postupka zamjene prekomorskih kabela. Ukupno će se zamijeniti kabeli u dužini od 42 km. Novi kabel bit će izveden ekološki prihvatljivom tehnologijom, novim trožilnim kabelom s XLPE izolacijom, koji ima veću prijenosnu moć.