Više od 80 posto prodanih automobila 2023. godine u Norveškoj su električni

Gotovo pet od šest novih automobila prodanih u Norveškoj prošle godine bili su električni baterijski auti, a najuspješnija marka je bila Tesla čiji tržišni udio je porastao na dominantnih 20,0 posto, pokazuju najnoviji podaci.

Električna vozila činila su 82,4 posto prodanih novih vozila u 2023. godini što je porast u odnosu na 79,3 posto u 2022. godini, objavila je Norveška udruga cestovnog prometa.

Norveška nastoji postati prva država na svijetu koja će potpuno ukinuti prodaju automobila na benzin i dizel, a to planiraju učiniti do 2025. godine. Norveška koja  je inače veliki proizvođač nafte potiče svoje građane na prelazak na električne automobile oslobađajući ih od mnogih poreza koji su nametnuti za vozila koja imaju motore s unutarnjim izgaranjem i dajući vozačima električnih auta mnoge druge povlastice.

Ovo je pet velikih prednosti električnih auta za okoliš
Foto: Canva

Najsnažnije marke po tržišnom udjelu nakon Tesle bile su Toyota s 12,4 posto i Volkswagen s 10,8 posto tržišnog udjela. Najprodavaniji model je bio električni SUV Tesla Model Y, koji na norveškom tržištu košta od oko 40.000 eura. I na drugom i na trećem mjestu najprodavanijih su električni auti Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq.

Norvežani smatraju da bi tržišni udio električnih automobila mogao porasti na 95 posto ove godine prije nego što se prodaja ostalih pogonskih varijanti potpuno zabrani.

U glavnom gradu Norveške Oslu, više od jedne trećine gradskih privatnih automobila sada su potpuno električni, a broj bi mogao doseći 50% u sljedeće dvije godine. No iako su se buka i zagađenje zraka smanjili, nisu svi sretni. Neki vlasnici električnih automobila žale se na nedostatak punionica i tvrde da trenutna politika favorizira one koji si mogu priuštiti vlastite punionice.