Francuska razmišlja o uvođenju kazni za modnu industriju
Foto: Canva

Francuska razmišlja o uvođenju kazni za modnu industriju

Francuska razmišlja o uvođenju kaznenih naknada koje bi modna industrija morala plaćati po prodanom artiklu kako bi na neki način kompenzirala utjecaj na okoliš.

Zastupnici u francuskom parlamentu predložili su zakon kojim bi se brendovima kao što su Shein, koji je naveden u zakonu naplaćivalo do 50% prodajne cijene artikala. Spomenute tvrtke su dio takozvane industrije “brze mode” koja za vrlo male cijene prodaje ogroman broj uvoznih odjevnih predmeta koji su moderni, no ne previše kvalitetni. U zakonu je navedeno da samo Shein ima više od 470.000 dostupnih proizvoda, s više od 7200 novih artikala dnevno.

Nova metoda bi mogla znatano poboljšati recikliranje tekstila
Foto: Canva

“Ova evolucija sektora odjeće prema prolaznoj modi, kombinirajući povećane količine i niske cijene, utječe na kupovne navike potrošača stvarajući kupovne impulse i stalnu potrebu za obnavljanjem, što nije bez ekoloških, društvenih i ekonomskih posljedica”, stoji u prijedlogu zakona.

Zakonodavci u Francuskoj predložili su naplatu tvrtkama brze mode do 10 eura po prodanom artiklu brze mode ili do 50 posto od prodajne cijene, s tim da bi ove kazne trebale stupiti na snagu do 2030 godine, budu li usvojene. U anketi 2019. godine, 43 posto ispitanih kupaca u Francuskoj izjavilo je da svoju odjeću obično kupuju od prodavača brze mode.

Francuska je prošle godine počela nuditi financijske poticaje građanima da sami popravljaju svoju odjeću. Inicijativa je omogućila građanima da traže između 6 i 25 eura za troškove popravaka odjeće koje su izvršili certificirani stručnjaci. Ova mjera, koja se provodi od listopada 2023., namijenjena je smanjenju količine otpadne odjeće u državi. Ljudi u Francuskoj svake godine odbace oko 700.000 metričkih tona odjeće, a oko 66% tog otpada šalje se na odlagališta.

O kaznenim naknadama za brzu modu raspravljat će parlamentarni odbor, a zatim će ih predstaviti parlamentu krajem ožujka, izvijestio je Reuters.