Hrvatska je jedna od rijetkih država na putu ispunjavanja pariškog sporazuma do 2030. godine
Foto: Canva

Globalni lider u obnovljivoj energiji izgradio je najviše elektrana na ugljen

Kina je uvjerljivi globalni lider po kapacitetima obnovljivih izvora energije. Prošle su godine osjetno nadmašili čitav ostatak svijeta po novim instaliranim kapacitetima, no to azijskog diva ne sprječava da i dalje otvara nove elektrane na ugljen. Kina je time jedna od rijetkih država na svijetu koja još ulaže u najmanje čisti izvor električne energije.

U 2023. Kina je dodala gotovo 50 gigavata novih izvora energije na ugljen. To je otprilike isto kao i ukupni instalirani kapacitet na ugljen u Indoneziji, Njemačkoj ili Japanu. Kina je prošle godine ugasila ukupno samo 4 GW kapaciteta starih elektrana na ugljen.

Dakle, usporedno s velikim ulaganjima u obnovljive izvore energije Kina nastavlja povećavati i svoje energetske kapacitete na ugljen.

Ipak, nije sve tako crno, jer kineska postrojenja na ugljen rade rjeđe od ostalih izvora energije. Uključuju se i isključuju, uglavnom po potrebi. U prvom desetljeću 2000-tih, postrojenja su radila oko 70 posto vremena. Sada rade oko 50 posto vremena.  Ako stope iskorištenja nastave padati, upotreba ugljena u Kini mogla bi pasti unatoč tome što država povećava kapacitet.

Visoke cijene ugljena znače da većina elektrana na ugljen u Kini posluje s gubitkom. Podaci Kineskog vijeća za električnu energiju pokazuju da je više od polovice velikih elektrana na ugljen u prvoj polovici 2022. poslovalo s gubitkom. Kina gradi ogromne količine solarnih i vjetroelektrana, a kako obnovljivi izvori energije snižavaju cijenu energije, ugljen će postajati sve manje isplativ. Elektrane na ugljen će u budućnosti u Kini sve više obavljati uloge “vršnih elektrana”, a da bi ostale u pogonu brine se Kineska država koja ovim elektranama plaća kapacitet čak i kada se ne koriste.

Iako je većina svijeta kao gorivo za vršne elektrane uglavnom odabrala plin Kina ovaj energent nikada nije prihvatila jer ne želi nepotreban geopolitički teret kad kod kuće ima resurse ugljena.