Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu opasnog otpada robert anic pixsell
Foto: Robert Anić Pixsell

Hrvatska tvrtka regenerira opasna otapala i pretvara ih u novu sirovinu

Hrvatska tvrtka Premifab prva je tvrtka u ovom dijelu Europe koja zbrinjava otpadna otapala na principima održive ekonomije i pritom brine za okoliš time što 95 posto tog otpada regeneracijom  pretvara u novu sirovinu i proizvode. Tvrtku su 2017. godine pomoću HABOR-ovog kredita osnovali Igor Oreški, Dominik Mahnić i Igor Podravac, a sjedište im je u Svetoj Nedjelji pored Zagreba.

U šest godina je od svojevrsnog startupa nastala tvrtka koja bilježi kontinuirani rast, izvoz u  sve države u regiji i ima brojne klijente u automobilskoj, farmaceutskoj i  industriji flexoprint tiska.

90 posto manje CO2 emisije i drugi benefiti za okoliš

Prije osnivanja Premifaba otpad iz ovih industrija se uglavnom izvozio u inozemstvo gdje se spaljivao. Osnivači Permifaba htjeli su to promijeniti i zbrinjavati otpadna otapala po principima održive ekonomije uz brigu za okoliš. Danas, šest godina nakon osnivanja, tvrtka ima 21 zaposlenog, zbrinjava 84 vrste opasnog otpada iz iz njega proizvodi 35 različitih kemijskih proizvoda. U šest godina preradili su više od 7000 tona opasnog otpada i od njega napravili više od 6000 tona kemijskih proizvoda koji su zatim ponovo korišteni u industriji.

Svega pet posto opasnog otpada koji dođe u tvrtku Premifab na kraju i zaista ostane otpad, preostalih 95 posto postaje nova sirovina. Regeneriranim otapalima za više od 90 posto smanjuju su i emisije CO2 koje bi nastale da se regenerirani proizvodi moraju raditi iznova. Osim zbrinjavanjem opasnog otpada i njegovim regeneriranjem tvrtka se bavi i prijevozom opasnih tvari, kemijskim leasingom i laboratorijskim uslugama. Tvrtka ima vlastiti akreditirani laboratorij za organska otapala, u kojem se provjerava  kvaliteta prije i tijekom svih faza regeneracije.

Uskoro veliko širenje

Od ukupno tri tvrtke u Hrvatskoj u EMAS registru, Premifab je jedina tvrtka u  u EMAS registru u Hrvatskoj kojoj je  gospodarenje opasnim otpadom i obrada opasnog otpada osnovna djelatnost. Dobitnik je priznanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj.

U ponudi svojih proizvoda Premifab ima kompletan raspon razrjeđivača za različitu industrijsku upotrebu (nitro, uljni, sintetski, akrilni…), kao i specifične smjese ili mješavine industrijskih otapala (etanol, metanol, kloroform, parafinsko ulje, jestivo ulje, benzen, vosak, aceton). Trenutno grade novi pogon u Ivanić Gradu koji će imati prošireni kapacitet obrade otpadnih organskih otapala, prvenstveno namijenjenih farmaceutskim industrijama. Osim toga u novom pogonu namjeravaju proizvoditi oko 5000 tona etanola godišnje iz kukuruza.

Ovo bi bio važan korak za hrvatsku industriju, jer kod nas ne postoji niti jedan proizvođač etanola farmaceutske čistoće. Vrijednost investicije u novo postrojenje je oko 10,6 milijuna eura, a otvaranje je predviđeno 2024. godine.