Bravarija Ivanić

Hrvatski izum: Soltiq je mobilna solarna punionica za električne aute

Zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić predstavila je Soltiq, mobilnu i solarnu punionicu za električne automobile u Europi.

Ona bi trebala koštati kao električni automobil, a kako navode, ovo bi trebalo biti jedno od rješenja za globalni problem nedostatka infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Iz kompanije kažu da je cijeli Soltiq, odnosno konstrukcija punionice, prenosiva. Može se sklopiti pritiskom gumba.

Bravarija Ivanić

Uz to je modularna, pa se proizvodi mogu spojiti u veću cjelinu kako bi dobili veći kapacitet ili brzinu punjenja iz solara. I sve to se može odvesti i postaviti praktično bilo gdje.

Kapacitet punionice trebao bi biti oko 30 kilovatsati i baterija bi se, navode, trebala moći napuniti u jednom danu. Ovo nije brzi punjač za vozila, kao Teslin Supercharger, ali bi trebao olakšati punjenje, praktično svugdje. Snaga punjenja je 6 kWh.

Dizajnirali su Soltiq i da bude otporan, ako je na planinama, pa bi trebao biti otporan na 50 kilograma snijega na kvadrat te izdržati udar vjetra od 150 km/h.

Bravarija Ivanić

Cijela konstrukcija teška je oko 1200 kilograma.

Razvoj projekta trajao je oko četiri mjeseca, a uložili su milijun eura u punionicu.

Kupcu će nakon narudžbe dostaviti punionicu, a oni će potom trebati instalirati aplikaciju preko koje se pokreće instalacija.

Serijsku proizvodnju pokreću ovog ljeta, a navodno bi mogli proizvoditi 20-ak komada mjesečno.