Canva

Indiju prži toplinski val: Zatvorili su i škole zbog vrućina

Nakon što smo prošloga mjeseca izvijestili o ekstremnim temperaturama u drugim zemljama jugoistočne Azije, AFP danas izvještava da su indijske vlasti u glavnom gradu – New Delhiju – naredile ranije zatvaranje škola uoči ljetnih praznika, a nakon što su temperature dosegle 47,4 stupnja Celzijevih. Gotovo 50 stupnjeva Celzijusa je definitivno više nego što ljudski organizam može podnijeti.

Godina je 2024. na sjevernoj polutci gdje se nalazi i Jugoistočna Azija, a najtopliji mjeseci tek dolaze. Indijci su navikli na toplinske udare, bijeg viših kasta u planine tradicionalno je postojeći motiv u indijskoj književnosti, stoga ovaj “jaki toplinski udar” ekstreman je čak i za indijske vrućine.

Teški uvjeti toplinskog udara

Kako pišu svjetski mediji, gradske vlasti New Delhija zatražile su od škola da “odmah” zatvore svoja vrata, a zbog velike vrućine i prema vladinoj naredbi koju je u utorak objavio Hindustan Times. Time se školska godina skratila za nekoliko dana. Indijski meteorološki zavod upozorio je na “teške uvjete toplinskog udara” ovaj tjedan.

U utorak je u Najafgarhi, predgrađu Delhija izmjereno 47,4 stupnja Celzijusa, što je najveća temperatura u cijeloj zemlji. Lokalne vlasti u drugim državama – uključujući Haryanu, Madhya Pradesh, Punjab i Rajasthan – također su naredile zatvaranje škola, piše je Indian Today.

Indiji nisu nepoznate vruće ljetne temperature. No, godine znanstvenih istraživanja otkrile su da klimatske promjene uzrokuju da toplinski valovi postaju duži, češći i intenzivniji. Indijska meteorološka služba upozorila je na utjecaj vrućine na zdravlje, posebno dojenčadi, starijih osoba i onih s kroničnim bolestima, piše AFP.

Izbori

U svibnju 2022. dijelovi Delhija dosegli su 49,2 stupnja Celzija, izvijestili su tada indijski mediji. Ove vrućine sad već imaju konkretne društvene posljedice – osim činjenice da je nemoguće fizički raditi na tim temperaturama, da je skraćena školska godina tu je i činjenica da se Indija nalazi usred 6-tjedana dugog glasovanja, a idući krug je u subotu. Odaziv na glasanje je pao, a analitičari sugeriraju da je faktor toplije vrijeme od prosjeka—kao i rašireno očekivanje da će premijer Narendra Modi lako osvojiti treći mandat.

Indijsko izborno povjerenstvo formiralo je radnu skupinu za provjeru utjecaja toplinskih valova i vlage prije svakog kruga glasovanja. U isto vrijeme, južne indijske države, uključujući Tamil Nadu i Keralu, pogodile su jake kiše tijekom proteklih nekoliko dana. Jake oluje također su prošlog tjedna pogodile dijelove zemlje, uključujući i financijsku prijestolnicu Mumbai, gdje su jaki vjetrovi sravnili golemi pano koji je ubio 16 ljudi, a desetke ih je ostavio zarobljene, piše AFP.