Jesu li dizalice topline ekološko rješenje kada koriste 'prljavu' struju?
Foto: Canva

Jesu li dizalice topline ekološko rješenje kada koriste ‘prljavu’ struju?

Dizalice topline su vrlo dobro rješenje za klimatizaciju u domovima, no mnogi se pitaju jesu li one uopće prihvatljivo ekološko rješenje ako koriste “prljavu” električnu energiju iz fosilnih izvora kao što su plin, ugljen ili nafta. Prema najnovijoj studiji iz SAD-a odgovor je nedvosmisleno da. Čak i kada koriste struju iz fosilnih goriva dizalice topline eliminiraju tone emisija godišnje u usporedbi s drugim sustavima grijanja.

Nacionalni laboratorij SAD-a za obnovljivu energiju (NREL) prošlog je mjeseca u časopisu Joule objavio najnoviju studiju koja dokazuje tu tvrdnju. Istraživački tim je modelirao cijeli stambeni fond u SAD-u i otkrio da, tijekom očekivanog životnog vijeka uređaja od 16 godina, prelazak na grijanje toplinskom pumpom smanjuje emisije u svakoj od 48 saveznih država u SAD-u. Ti rezultati su vrlo indikativni, s obzirom na to da se velika većina električne energije u SAD-u i dalje dobiva iz fosilnih goriva.

Tim NREL-a upotrijebio je šest različitih budućih scenarija za mrežu, od agresivne dekarbonizacije (95 posto električne energije bez ugljika do 2035.) do usporene (samo 50 posto električne energije bez ugljika do 2035.). Otkrili su da, ovisno o scenariju i razini učinkovitosti, dizalice topline smanjuju godišnje emisije u kućanstvima u prosjeku za 36 posto do 64 posto — ili 2,5 do 4,4 metričke tone CO2 ekvivalenta godišnje po stambenoj jedinici.

Jesu li dizalice topline ekološko rješenje kada koriste 'prljavu' struju?
Foto: Canva

Za usporedbu smanjenje emisije CO2 od 2,5 metričkih tona jednako je smanjenju potrošnje ugljena u elektrani za 1270 kilograma,  4,4 metričke tone CO2 gotovo je ekvivalent emisijama zrakoplova na povratnom letu od New Yorka do Tokija.

Eric Wilson, viši inženjer u NREL-u i glavni autor studije, izjavio je: ​”Često čujem ljude kako govore da trebaju pričekati s ugradnjom toplinske pumpe jer je mreža još uvijek prljava. Ali to je pogrešna logika. ​Bolje je promijeniti sada nego kasnije”.

Analiza iz 2023. godine koju je proveo Istraživački centar za klimu RMI dodatno podupire prednosti toplinskih pumpi za klimu. U 48 saveznih država SAD-a, RMI je otkrio da zamjena plinske peći učinkovitom dizalicom topline štedi emisije ne samo kumulativno tijekom životnog vijeka uređaja, već i u prvoj godini nakon instaliranja.

I RMI i NREL studije usredotočile su se na toplinske pumpe koje po hladnom vremenu izvlače toplinu iz vanjskog zraka i mogu biti tri do četiri puta učinkovitije od plinskih peći. No, toplinske pumpe koje koriste toplinu iz zemlje mogu biti više od pet puta učinkovitije u usporedbi s plinskim pećima.