Canva

Zbog sušnog ljeta porasle emisije CO2 iz proizvodnje energije

Globalne emisije CO2 iz proizvodnje energije porasle su na rekordnu razinu prošle godine, dijelom zbog iznimno sušnog ljeta, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA). U Sjedinjenim Državama, Kini i drugim zemljama hidroelektrane su mogle isporučivati ​​manje električne energije zbog ekstremne suše, zbog čega je bilo potrebno koristiti fosilna goriva, objavila je IEA u petak u Parizu.

Čak 40 posto od 1,1 posto rasta emisije CO2 na 37,4 milijarde tona u 2023. uzrokovano je ograničenim hidroenergetskim kapacitetom. Emisije iz ugljena uglavnom su odgovorne za preostali porast. Ipak, zahvaljujući širenju obnovljivih izvora energije, povećanje emisije CO2 u 2023. bilo je manje nego prijašnje godine, premda je potražnja za energijom rasla.

Unatoč rastu svojih gospodarstava, industrijalizirane zemlje zabilježile su rekordan pad svojih emisija CO2 u 2023. Tome je pridonijela povećana upotreba obnovljive energije, prelazak s ugljena na plin, veća energetska učinkovitost i manja industrijska proizvodnja. Prema IEA-i, 2023. je bila prva godina u kojoj je najmanje polovica proizvodnje električne energije u industrijaliziranim zemljama dolazila iz izvora s niskim emisijama kao što su obnovljivi izvori energije i nuklearna energija.

Francuska dosegla 20 GW solarnog kapaciteta, no još uvijek prednjače 'nuklearke'
Foto: Canva

“Što je najvažnije, potrebni su nam mnogo veći napori kako bismo omogućili gospodarstvima u nastajanju i razvoju da povećaju ulaganja u čistu energiju”, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

Prema analizi IEA-e, uporaba čiste energije i dalje je koncentrirana u industrijaliziranim zemljama i Kini. Prošle godine te su zemlje predstavljale 90 posto novih fotonaponskih pogona i vjetroelektrana u svijetu i 95 posto prodaje električnih vozila. Stoga su potrebni veći međunarodni napori za poticanje ulaganja u čistu energiju u zemljama u razvoju, poručili su iz agencije.