Kalifornija u restoranima zabranjuje jednokratne češe i šalice?
Foto: Canva

Kalifornija u restoranima zabranjuje jednokratne čaše i šalice?

Američka savezna država Kalifornija je izradila nacrt zakona protiv korištenja čaša i šalica za jednokratnu upotrebu koje se koriste u lancima restorana.

Predloženi zakon Senata zahtijevao bi da lanac restorana ponudi čaše za višekratnu upotrebu umjesto da nude papirnate, plastične ili druge čaše za jednokratnu upotrebu.

“Kalifornija ima golemi problem s plastičnim otpadom, a ako ozbiljno mislimo zaštititi naš okoliš i živjeti održivo, moramo ga smanjiti u cijelosti”, rekla je senatorica Catherine Blakespear, koja je predložila zakon, u izjavi za javnost. “SB 1167 je jednostavan, osjetljiv korak za smanjenje otpada koji dolazi iz restorana.”

Prema studiji koju je proveo CalRecycle (Kalifornijski odjel za recikliranje i oporabu resursa) iz 2021., otpad od krute plastike iznosi više od 503.000 tona godišnje, a otpad od papira ili vlakana godišnje iznosi preko 849.000 tona. Prijedlog zakona ima za cilj smanjiti taj otpad. U njemu se navodi da će lanci restorana moraju osigurati posudu za piće za višekratnu upotrebu, kao što je šalica ili izdržljiva staklena čaša, za kupce koji konzumiraju piće u prostorijama restorana.

Ako predloženi zakon bude osvojen, restorani za koje se utvrdi da ga krše dobit će opomenu za prva dva slučaja kršenja. Dodatna kršenja mogla bi se sankcionirati s naknadom od 25 dolara po danu.

Nekoliko ekoloških organizacija iskazalo je potporu predloženom zakonu. Organizacija Heal the Bay tvrdi da bi ovaj zakon također  uštedio i vodu.

“Za proizvodnju 500 papirnatih čaša koristi se 1200 litara vode, dok za pranje keramičke šalice 500 puta u prosjeku treba samo 200 litara”, objavila je organizacija na svojoj Instagram stranici.

Ako zakon bude usvojen, očekuje se da će stupiti na snagu početkom siječnja 2025.