Canva

EU bi limitirala izvoz rabljene odjeće, kenijski trgovci upozorili: To nam je izvor prihoda

Ograničenje izvoza rabljene odjeće iz Europske unije moglo bi naštetiti sektoru maloprodaje odjeće u Keniji, koji zapošljava dva milijuna građana, upozorio je predstavnik trgovaca odjećom.

EU je 2022. godine izvezao 1,4 milijuna tona rabljenog tekstila, više nego dvostruko više nego 2000. godine, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda (UN) o trgovini.

Prije desetak dana Francuska je pak predložila da EU zabrani izvoz rabljene odjeće, uz obrazloženje da može zagaditi okoliš u zemljama-uvoznicama ako se ne može preprodati pa završi na odlagalištima otpada.

Francuskoj inicijativi pridružile su se i Danska i Švedska, tražeći od EU-a da primijeni Baselsku konvenciju i zabrani izvoz opasnog tekstilnog otpada. Smatraju da bi izvoznici trebali tražiti privolu od zemlje-uvoznice prije no što otpreme tekstilni otpad.

“Izvoz tekstilnog otpada iz EU-a u zemlje u razvoju izaziva velike ekološke, društvene i zdravstvene probleme. EU mora stati na kraj toj praksi”, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Danske pri EU-u Soren Jacobsen na sastanku Vijeća za okoliš u ponedjeljak u Bruxellesu.

Cilj uključivanja rabljene odjeće u Baselsku konvenciju bilo bi smanjivanje ili čak obustava izvoza rabljene odjeće iz EU-a i promicanje sustava recikliranja tekstila unutar EU-a, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Francuske pri EU-u Cyril Piquemal.

Kenijski trgovci upozoravaju pak na štetne posljedice tog poteza.

Uvoz rabljene odjeće podupire egzistenciju i kenijskom proračunu donosi porezne prihode, naglašava u razgovoru za Reuters predsjednica Mitumba Consortium Association of Kenya Teresia Wairimu Njenga, opovrgavajući tvrdnje da se uvozi puno neupotrebljivih odjevnih predmeta koji završavaju na odlagalištima.

“Nitko nas ne sili da kupujemo smeće, kupujemo kvalitetnu odjeću, a ako nam dobavljač pokuša prodati smeće, glatko ćemo odbiti njegovu pošiljku”, rekla je Njenga.

Kenija je u 2022. uvezla 177 386 tona rabljene odjeće, za 76 posto više nego u 2013., prema podacima UN-a o trgovini. Skupina velikih afričkih uvoznika rabljene odjeće obuhvaća i Ganu, Senegal i Južnu Afriku, pokazuju podaci.

Istraživanje koje je udruga naručila i obavljeno je u rujnu prošle godine pokazalo je na temelju 120 intervjua s uvoznicima rabljene odjeće u Nairobiju da na otpadu završi otprilike jedan do dva posto uvezene bale rabljene odjeće.