Karta morskih staništa
Ivana Ivanović/Pixsell

Karta morskih staništa omogućit će bolju zaštitu ekosustava Jadrana

Na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u srijedu je predstavljena nacionalna karta morskih staništa ​čime je završen projekt ‘Kartiranj​a obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom’​.

Projekt kojeg je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), vrijedan je gotovo 12 milijuna eura, u njemu je sudjelovalo 200 stručnjaka i jedan je od najambicioznijih i najkompleksnijih postupaka kartiranja morskih staništa​.

Kartiranjem je zahvaćeno 51​ posto Jadranskog mora, te je povećano znanj​e i dostupnost podataka o bioraznolikosti za bolju zaštitu ekosustava Jadrana te održivost korištenja prirodnih dobara.

Karta morskih staništa ključan alat za održivo korištenje morskih resursa

Ivana Ivanović/Pixsell

Nacionalna karta morskih staništa je ključan alat za održivo korištenje morskih resursa i integralno morsko prostorno planiranje, uključujući ribarstvo i turizam, rečeno je na predstavljanju.

​Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u MINGOR-u​ Aljoša Duplić istaknuo je kako je riječ o početku pravilno​g upravljanj​a i zaštiti Jadranskog mora​. Projekt bio iznimno kompleksan i vitalan za budućnost Jadranskog mora, dodao je.

​”Detaljna karta morskih staništa za 51 posto Jadrana daje ključne polazne podatke za pametno, održivo korištenje morskih resursa, integralno morsko prostorno planiranje, održivo ribarstvo i turizam, odnosno za planiranje održivog gospodarskog razvoja morskih i priobalnih područja. ​Očekuje se objavljivanje značajnog broja znanstvenih radova temeljenih na podacima prikupljenim kroz ovaj projekt, što svjedoči o njegovoj vrijednosti ne samo za Hrvatsku, već i za međunarodnu znanstvenu zajednicu​”, izjavio je Duplić​.

Split: U Institutu za oceanografiju i ribarstvo predstavljena Nacionalna karta morskih staništa
Ivana Ivanović/Pixsell

Dodao je da je svaki od konzorcijskih partnera pridonio jedinstvenim znanjem i vještinama čineći ​taj projekt primjerom uspješne suradnje u zaštiti i očuvanju našeg dijela Jadrana​, a u idućem razdoblju kartirat će preostalih 49 ​posto hrvatskog dijela Jadrana.

​Voditelj Laboratorija za informatiku i modeliranje okoliša na Institutu Ruđer Bošković, Tin Klanjšček rekao je kako je direktnim opažanjima bilo pokriveno 18 ​posto površine obuhvaćene projektom, ​dok se ostalih 82 ​posto modeliralo.

Model kojeg su razvili, validirali i implementirali, ​na inovativan način asimilira podatke u neuronske mreže i s vrlo visokom točnošću predviđa staništa na trećoj razini Nacionalne klasifikacije staništa.

Ivana Ivanović/Pixsell

​Riječ je o kompleksnim modelima te velikom poduhvatu kada su u pitanju terenska snimanja​ jer je povlačnim kamerama snimljeno morsko dno Jadrana na više od 3700 područja, najčešće od same površine pa do 50-tak metara dubine​, rekao je voditelj Laboratorija za bentos na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, te stručni voditelj aktivnosti kartiranja Ante Žuljević.

Obrada prikupljenih podataka i izrada karata zahtijevala je gotovo duplo više vremenskog angažmana od terenskih snimanja, no unatoč obimu posla projekt je završen u zadanim rokovima, dodao je.