Križevci.hr

Križevci ove godine daju do 4000 eura za postavljanje solarne elektane

Grad Križevci nastavlja s financijskom podrškom građanima u energetskoj tranziciji pa su ovih dana objavili novi Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima.

Ove godine Javni poziv podijeljen je u dva dijela pri čemu u prvom dijelu građani mogu ostvariti 80 posto odnosno maksimalno 500,00 eura za pripremu projektne dokumentacije – izradu glavnog projekta solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima u mrežnom radu.

Drugi dio Javnog poziva odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva koji mogu ostvariti 80 posto odnosno maksimalno 500,00 eura za izradu glavnog projekta solarne elektrane i/ili 80 posto odnosno maksimalno 4.000,00 eura za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima i/ili 100 posto odnosno maksimalno 1.500,00 eura za postavljanje toplinske izolacije tavana stambenog prostora, navode iz grada.

– Ove smo godine odlučili izmijeniti uvjete Javnog poziva za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i osigurati više sredstava za naše ranjive skupine sugrađana u opasnosti od energetskog siromaštva. Nadam se da će prepoznati ovu priliku te instalacijom solarne elektrane ili pak postavljanjem toplinske izolacije tavana značajno smanjiti troškove električne energije i grijanja. S druge strane, ostalim sugrađanima nastavljamo sufinancirati izradu projektne dokumentacije s kojom se mogu javiti na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostvariti sredstva za samu izgradnju solarne elektrane –  istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Cilj Javnog poziva je povećati obnovljive izvore energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca, povećati energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, smanjiti potrošnju energije i troškove za grijanje za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva te u konačnici smanjiti emisiju stakleničkog plina CO2 što je u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Grad je za to osigurao 200.000 eura, a Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, no najkasnije do 01. rujna 2024. godine.

Više detalja oko uvjeta i načina prijave može se dobiti OVDJE, u Energetsko-klimatskom uredu u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8 ili putem telefona 048/628-922.