Canva

Znanstvenici potvrdili rekordne vrijednosti za tri najvažnija staklenička plina

Razine tri najvažnija staklenička plina koji zadržavaju toplinu u atmosferi i tako doprinose globalnom zagrijavanju ponovno su prošle godine dosegle nove rekordne razine, potvrdili su američki znanstvenici, naglašavajući veliki izazov koji predstavlja klimatska kriza.

Globalna koncentracija ugljičnog dioksida, najvažnijeg i najrasprostranjenijeg stakleničkog plina koji emitira ljudska aktivnost, porasla je na prosječnih 419 dijelova na milijun u atmosferi 2023., dok je metan, snažan, iako kratkotrajni staklenički plin, porastao na prosjek od 1922 dijela na milijardu. Razine dušikovog oksida, treće najznačajnije emisije zagrijavanja uzrokovane ljudskim djelovanjem, lagano su se popele na 336 dijelova na milijardu.

Zbog korištenja fosilnih goriva, uzgoja životinja i krčenja šuma, svjetske razine CO2 sada su više od 50 posto više nego što su bile prije ere masovne industrijalizacije. Metan, koji se oslobađa zbog vađenja nafte i plina te uzgoja toke , još je dramatičnije porastao posljednjih godina i sada ima koncentracije u atmosferi 160 posto veće nego u predindustrijsko doba. Dušikov oksid je u međuvremenu porastao zbog raširene upotrebe dušičnih gnojiva i intenziviranja poljoprivrede.

Poljoprivreda u EU od 2005. nije smanjila emisije stakleničkih plinova
Foto: Canva

“Kao što ove brojke pokazuju, još uvijek imamo puno posla kako bismo postigli značajniji napredak u smanjenju količine stakleničkih plinova koji se nakupljaju u atmosferi”, rekla je Vanda Grubišić, direktorica globalnog laboratorija za praćenje klimatskih promjena američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NOAA).

Sve veća prisutnost stakleničkih plinova potiče porast globalne temperature kao i povezane učinke kao što su poplave, suše, toplinski valovi i šumski požar. Prošla je godina bila najtoplija ikad od početka mjerenja u cijelom svijetu.

'Labave' klimatske politike su daleko od svojih ciljeva
Foto: Canva

Današnje razine ugljičnog dioksida sada su usporedive s onima prije otprilike 4 milijuna godina, u razdoblju kada su mora imala oko 22 metra višu razinu nego danas, a velike šume zauzimale su područja sada zamrznutog Arktika, izvijestili su iz NOAA-e

Zbog visoke razine CO2 i dugog ostanka ovog plina u atmosferi  znastvenici su upozorili da vlade moraju brzo smanjiti emisije na nulu, a zatim početi uklanjati ugljik iz atmosfere kako bi smanjile buduća povećanja temperature.