Pixsell

Kruzeri u Europi zagađuju godišnje više nego milijarda automobila

Zagađenja kruzera znatno su viša u odnosu na period prije pandemije te se europski lučki gradovi guše u onečišćenju zraka. Unatoč uvođenju ograničenja emisija sumpora, prošle su godine kruzeri koji dolaze u europske luke ispustili istu količinu sumpornih oksida (SOx) kao i milijarda automobila.

Podaci pokazuju da su brodovi za kružna putovanja, u usporedbi s 2019. godinom, povećali emisije sumpornih oksida (SOx) za čak 9%, dušikovih oksida (NOx) za 18%, te emisije sitnih čestica PM2,5 za 25%. Ovi štetni spojevi su poznati po svojoj toksičnosti i direktnom utjecaju na zdravlje ljudi, uzrokuju brojne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, te povećavaju stopu smrtnosti stanovništva.

kruzeri-zagađenje
Pixsell

Kruzeri u Hrvatskoj zagađuju 35 puta više od osobnih automobila

Posebno je zabrinjavajuć podatak da su inozemni kruzeri ostavili 672 tone sumporovih oksida tijekom 627 kružnih putovanja u Hrvatskoj tijekom 2022. godine. To je čak 35 puta više od ukupne godišnje emisije svih registriranih automobila u Hrvatskoj.

Po emisiji sumporovih oksida (SOx) s kruzera najzagađenija država u Europi je Italija, slijede ju Španjolska i Grčka dok se Hrvatska nalazi na sedmom mjestu. Barcelona je prošle godine bila najzagađenija luka u Europi, a slijede je Civitavecchia, obalna luka sjeverozapadno od Rima i atenska luka Pirej. U Barceloni su brodovi za krstarenje emitirali gotovo tri puta više SOx nego svi automobili u gradu. Split se nalazi na 30., a Dubrovnik na 35. mjestu.

Pixsell

Venecija i Amsterdam zabranili kruzere

Venecija je, s druge strane, znatno napredovala. Najzagađenija luka u 2019. pala je na 41. mjesto prošle godine nakon zabrane uplovljavanja velikih kruzera u luku, koja je uvedena 2021., što je dovelo do pada emisija SOx od čak 80 posto.

Osim Venecije, uplovljavanje kruzera u grad zabranio je i Amsterdam kako bi suzbili masovni turizam i smanjili zagađenje.