SAD daje 7 milijardi dolara za uvođenje solarne energije u siromašnija kućanstva
Foto: Canva

Male cijene solarnih modula utječu i na tržište rabljenih solara

Cijene solarnih panela utječu na tržište rabljenih modula, prema Stefanu Wippichu, izvršnom direktoru i suosnivaču SecondSola, njemačkog trgovca panelima, baterijama i pretvaračima. Napomenuo je da je potražnja za starijim, ali nekorištenim proizvodima tako raste.

“Fotonaponski moduli, pretvarači i baterije koji se nikada nisu koristili trenutno su najtraženiji proizvodi. Ove proizvode prate rezervni dijelovi. Potražnja za rabljenim modulima trenutno je manja zbog pada cijena novih solarnih modula”, rekao je Wippich za PV Magazine.

Solarni poticaj

SecondSol upravlja skladištem od 10.000 kvadratnih metara u središnjoj Njemačkoj, koje se uglavnom koristi za rezervne dijelove. Kao i druge slične platforme, kupuje i prodaje proizvode za posebne namjene, kao što je preuređenje i obnavljanje snage. Wippich je rekao da bi rabljeni paneli trebali igrati veću ulogu u energetskoj tranziciji, unatoč složenosti njihove upotrebe.

“Po mom mišljenju, dobar rabljeni modul nije ništa lošiji od novog modula”, dodao je. “Sigurno će biti potrebno više montažnog materijala za instalaciju. Međutim, vjerujem da su programi poticaja kao što je repowering važan korak u učinkovitom korištenju prostora. Potrebna su nam pravila za trgovinu rabljenim modulima i moramo zaustaviti izvoz fotonaponskog otpada. Također nam je potrebno učinkovito recikliranje neispravnih modula u Europi. Posvuda vidim potencijal.”

Moduli su obično jedini način za popravak nekih sustava, jer trgovci i proizvođači više nisu u mogućnosti osigurati odgovarajuće zamjenske dijelove nakon relativno kratkog vremena, zbog brzog tehnološkog razvoja. No, na cijene također utječu logistički troškovi i trendovi na globalnom tržištu novih solarnih ploča.