Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Wood Mackenzie: Rast solarne industrije će se stabilizirati, ona postaje ‘zrela industrija’

Analitičarska tvrtka Wood Mackenzie predviđa da će se solarna industrija preobraziti iz industrije visokog rasta u sporije rastuću, zrelu industriju od ove godine. Predviđa se da će prosječni godišnji rast u sljedećih osam godina biti nepromijenjen, za razliku od brzog rasta u prošlom desetljeću, prema novom izvješću koje je objavio pv magazine. Između 2024. i 2032. očekuje se da će globalna fotonaponska ekspanzija dosegnuti prosječnih 350 gigavata godišnje. Očekuje se da će maksimalne vrijednosti biti dostignute 2025. i 2030. godine s oko 371 gigavata novoinstaliranih solarnih sustava.

“Od 2024. industrija je službeno prešla prijelomnu točku koju karakterizira sporiji obrazac rasta. Globalno solarno tržište još uvijek je višestruko veće nego što je bilo prije nekoliko godina, ali normalno je da se rast industrije usporava kako ona sazrijeva”, stoji u izvješću. „U ovoj novoj eri fotonaponskog rasta, tvrtke moraju biti opreznije i fokusiranije nego ikad. Konkurencija između pružatelja će se pojačati, a poboljšanje učinkovitosti bit će ključno da bi ostali profitabilni.”

Prema Wood Mackenzieju, ovaj novi obrazac rasta potaknut će nekoliko ključnih tržišta. Kinesko tržište solarne energije vjerojatno će lagano pasti u opsegu od 2024. godine. Iako će i dalje biti najveće tržište na svijetu, očekuje se da će se smanjivati ​​jer ulaganja u mrežnu infrastrukturu ne drže korak s rastom projekata, jer se mijenjaju kompenzacijski aranžmani za velike solarne instalacije i jer rast distribuiranih solarnih instalacija usporava.

Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Za Europu, čiji je fotonaponski rast iznosio 38 posto u 2022. i 26 posto u 2023., očekuje se prosječni godišnji rast od 4 posto u sljedećih pet godina. U izvješću se kao razlozi usporavanja navode povećanje cijena za krajnje kupce kako jenjava energetska kriza, usporavanje rasta decentraliziranih solarnih sustava i ograničenja kapaciteta mrežne infrastrukture.

Očekuje se da će prosječni rast u Sjedinjenim Državama, koji je dosegao oko 27 posto između 2019. i 2023., pasti na 6 posto između 2024. i 2028. godine. Međutim, Wood Mackenzie očekuje da će Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u u potpunosti stupiti na snagu 2024. godine, a analitičari predviđaju da će to dovesti do većeg broja solarnih projekata i biti od koristi za segment distribuirane solarne energije. Dodatno, domaća proizvodnja modula u Sjedinjenim Državama gotovo će se utrostručiti 2024., s očekivanim kapacitetom od 40 gigavata koji će biti u pogonu do kraja godine.

Analitička tvrtka također predviđa da će se solarna industrija suočiti s “obračunom” 2024. godine. Tržišnu ekspanziju prvenstveno je potaknula Kina, čiji je sam kapacitet proizvodnje modula gotovo tri puta veći od globalne potražnje. Ova prekomjerna ponuda dovodi do rekordno niskih cijena kineskih modula, a Wood Mackenzie kaže da će jeftiniji kineski moduli dovesti u pitanje planove mnogih zemalja za izgradnju vertikalno integriranih domaćih lanaca solarne opskrbe. Wood Mackenzie predviđa da se mnoge planirane tvornice neće otvoriti,  dok će postojeće tvornice biti pod pritiskom da ostanu u poslovanju.

“Ovo nije novost – solarna je industrija poznata kao notorno težak posao. Ali sektor nikada nije bio tako velik. Kako se rast globalne potražnje usporava, proizvođači će morati biti inovativni više nego ikad kako bi preživjeli”, stoji u izvješću.