Manje buke i čistiji zrak Kontrolom buke do mirnog suživota green city solutions

Manje buke i čistiji zrak:  Kontrolom buke do mirnog suživota

Admiralski most Kreuzberg u glavnom gradu njemačke popularno je sastajalište velikog broja stanovnika Berlina i turista. Kako bi osigurali da vrlo posjećeno područje ostane ugodno za život stanovnika, okružni ured Friedrichshain-Kreuzberg oslanja se na inovacije. Jedna od njih je “CityTree-Lärmomat” (Lärmomat: automat za nadzor buke), inteligentni uređaj koji rješava nekoliko problema u jednom.

“CityTree noise Lärmomat” je u prvom redu filter za finu prašinu za urbane prostore, odnosno sofisticirani uređaj za pročišćavanje zraka. Suprotno onome što se da zaključiti iz njegovog imena, ovo nije stablo već pravokutni uređaj koji je već ranije bio postavljen na Admiralskom mostu. Zahvaljujući inteligentnim modulima s filterima prekrivenima mahovinom uređaj je u stanju svaki sat filtrirati oko 5000 kubičnih metara zraka. Pritom veže do 82 posto fine prašine u neposrednoj blizini i istovremeno hladi zrak do 4° C. Ovaj učinak je usporediv s efektom koji bi imalo 67 mladih stabala.

Stroj upozorava na buku

Ovaj sustav je ovog ljeta proširen senzorima za nadzor buke. Ako razina buke iznosi najmanje 55 decibela tijekom deset minuta, stroj počinje svijetliti crveno kao upozorenje za prekoračenje podnošljive razine buke.

Cilj projekta je da CityTree putem informacija na zaslonu i svjetlosnim signalima skrene pažnju građanima na poštivanje zaštite od buke u večernjim i noćnim satima i tako osigura smanjenu razinu buke na toj lokaciji. Ovi vizualni znakovi podsjećaju ljude na zagađenje bukom i potiču ih da smanje glasnoću i poštuju noćni san stanovnika u okolici. Povod za nadogradnju CityTreeja je buka na Admiralskom mostu, posebice noću između 22 i 4 sata ujutro.