Napravili pivo od kanalizacijske vode: 'Iznenađujuće je dobro'
Foto: Canva

Napravili pivo od kanalizacijske vode: ‘Iznenađujuće je dobro’

Xylem, američka globalna tvrtka za tehnologiju vode, u Njemačkoj je proizvela pšenično pivo. Posebnost ovog ekološki prihvatljivog piva je da je za njegovu proizvodnju korištena otpadna voda.

Pivo nazvano “Reuse Brew” osmišljeno je kako bi se prezentirala najnovija tehnologija recikliranja vode i nastalo je u suradnji Xylema, Tehničkog sveučilišta u Münchenu (TUM) i grada Weissenburga u Bavarskoj.

Kako bi se dobila dovoljno čista voda za proizvodnju kvalitetnog piva otpadna voda se najprije pročišćava od krutog otpada, s zatim se filtrira kako bi se uklonili tragovi tvari koje mogu potjecati od pesticida, kozmetike i drugih proizvoda koje koriste ljudi.

Napravili pivo od kanalizacijske vode: 'Iznenađujuće je dobro'
Foto: Canva

“Izvor vode ne bi trebao određivati njezinu vrijednost, već njezinu sigurnost i kvalitetu”, rekao je Jörg E. Drewes, profesor na TUM-u. “Naša suradnja s tvrtkom Xylem na projektu Reuse Brew naglašava praktičnost pretvaranja otpadne vode u sigurnu pitku vodu s postojećim tehnologijama.”

Voda se tretira ozonizacijom i oksidacijom ultraljubičastim zračenjem i vodikovim peroksidom. Za još bolju kvalitetu, pivo također prolazi kroz naprednu filtraciju, uključujući nanofiltraciju, i metode pročišćavanja kako bi se uklonili svi zagađivači iz otpadne vode. Kao što je objasnio Xylem, procesi oksidacije i adsorpcije pomažu u uklanjanju kontaminanata poput kemikalija i mikroba, ostavljajući čistu vodu za proizvodnju piva.

Napravili pivo od kanalizacijske vode: 'Iznenađujuće je dobro'
Foto: Canva

Tvrtka je surađivala s gradom Weissenburgom kako bi koristila njihovo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda za dobivanje pročišćene otpadne vode za Reuse Brew. Gradsko postrojenje za otpadne vode koristi tehnologiju ozonizacije tvrtke Xylema za uklanjanje mikrozagađivača u kanalizacijskoj vodi.

“Reuse Brew nije samo iznimno pivo; primjer je golemih mogućnosti recikliranja vode u borbi protiv gorućeg problema nestašice vode,” izjavila je Roxana Marin-Simen de Redaelli, potpredsjednica Xylem-a za srednju i sjevernu Europu. “Ovaj projekt je svjetionik modernih, održivih tehnologija recikliranja otpadnih voda i naglašava važnost korištenja lokalnih resursa za ublažavanje pritiska na podzemne vode i osiguranje sigurnosti opskrbe tijekom sušnih razdoblja.”

Napravili pivo od kanalizacijske vode: 'Iznenađujuće je dobro'
Foto: Canva

Prema Državnom sveučilištu Montana, koje nije bilo uključeno u projekt, proizvodnja jedne litre piva u najboljem slučaju zahtjeva dvije litre vode, ali mnogim pivovarama može biti potrebno četiri do osam litara vode za proizvodnju jedne litre piva. Korištenjem visoko pročišćene otpadne vode, pivari mogu smanjiti količinu vode koju trebaju crpiti za proizvodnju piva. Iako Reuse Brew nije na prodaju, javnost je prošlog tjedna pozvana kušati pivo i bila je zadovoljna rezultatima.

“Treba reći – iznenađujuće je dobro”, rekao je sudionik Sebastian Beck, a prenosi Yahoo! News. “Ne primjećujem nikakvu razliku u odnosu na normalno pivo. Stvarno je dobro.”