DHMZ nastavlja modernizaciju
Igor Šoban/Pixsell, Canva

Novi šef DHMZ-a: Nastavljamo s modernizacijom, promjene u klimi sve su intenzivnije

Ivan Güttler od ponedjeljka je i službeno novi glavni ravnatelj DHMZ-a i na toj poziciji zamijenit će Branku Ivančan-Picek. U objavi na službenim stranicama DHMZ-a najavio je i svoje planove za Državni hidreometeorološki zavod.

– Nastavljamo provoditi ključne reforme, razvoj i modernizaciju DHMZ-a kako bismo osigurali unaprijeđene usluge i produkte u skladu s rastućim izazovima. Promjene u klimi sve su intenzivnije i svjesni smo koliko je nužno biti korak ispred kako bismo zadovoljili kontinuirano rastuća očekivanja građana, gospodarstva i institucija Republike Hrvatske za još kvalitetnijim, bržim i pristupačnijim hidrometeorološkim informacijama i uslugama – navodi Güttler.

Poručio je kako je svjestan sve većih potreba i očekivanja te da će posebnu pažnju posvetiti stvaranju još boljih radnih, stručnih i profesionalnih uvjeta za timove stručnjaka te zahvalio Branki Ivančan-Picek na dosadašnjem vođenju DHMZ-a.

DHMZ je sredinom prosinca izvijestio i kako su dovršili projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj te pokrili cijeli teritorij Hrvatske. Projekt vrijedan više od 45 milijuna eura s 85 posto sufinancirala je EU.

Tim projektom su 400 lokacija pokrili meteorološkim mjerenjima i to cijeli kopneni i morski teritorij Hrvatske što će pridonijeti smanjenju buduće štete od elementarnih nepogoda ili temperaturnih ekstrema.