Navi život za lopatice vjetroturbina: Pretvaraju ih u namještaj
Foto: Canvus

Novi život za lopatice vjetroturbina: Pretvaraju ih u namještaj

Canvus, startup tvrtka sa sjedištem u Avonu, u američkoj saveznoj državi Ohio, koristi lopatice starih vjetroturbina za izradu namještaja. Naime, vjetroturbine imaju životni vijek od oko 30 godina, no lopatice vjetrenjače je često potrebno zamijeniti i i prije toga. Nakon toga one često završe na odlagalištima otpada. Naime, iako se velik dio cijele vjetroturbine može reciklirati, lopatice su obično izrađene od stakloplastike koju je vrlo teško odvojiti u različite materijale za recikliranje.

Umjesto da idu na odlagališta, ovim lopaticama tvrtka Canvus daje novu namjenu pretvarajući ih u funkcionalni namještaj za javne prostore. Tvrtka svoj program proizvoda naziva “funkcionalnom umjetnošću” za javne prostore.

Kreacije Canvusa uključuju više vrsta klupa za javne prostore kao i setove stolova za piknik. Uz ugradnju starih lopatica vjetroturbina, Canvus koristi i druge obnovljene materijale, kao što je reciklirani aluminij za baze i okvire te sjedala izrađena od recikliranih automobilskih guma i cipela. Tvrtka također koristi materijale kao što su rabljeni tepisi i rižine ljuske.

Navi život za lopatice vjetroturbina: Pretvaraju ih u namještaj
Foto: Canvus

Proizvodi se trenutno nude u tri različite neutralne boje ili ih mogu jedinstveno ručno oslikati umjetnici. Cijene se kreću od oko 5.900 do 9.800 dolara.

Kako bi transport lopatica bio lakši, Canvus nudi uslugu rezanja turbina na licu mjesta. Tvrtka također tvrdi da može “koordinirati svu logistiku od lokacije vjetroelektrane do jednog od svojih brojnih skladišta ili proizvodnih pogona diljem SAD-a. Lopatice se transportiraju s pomoću posebnih prikolica koje osiguravaju siguran transport do konačnog odredišta.”

U proizvodnom pogonu, lopatice se pretvaraju u dijelove javnog namještaja. Lopatice koje se ne mogu koristiti za namještaj ili bilo koje nusproizvodi kasnije se usitnjavaju za različite namjene, poput dodavanja u beton.

Nekoliko je gradova već započelo s ugradnjom ovog namještaja u svoje javne prostore, a Canvusove klupe su već postavljene u  Chicago, Colorado Springs, Tehachapi i Avon, gdje je sjedište Canvusa.

Navi život za lopatice vjetroturbina: Pretvaraju ih u namještaj
Foto: Canvus

Druge tvrtke također traže razne načine za smanjenje otpada od lopatica vjetroturbina. Finsko-švedska tvrtka Stora Enso i njemački Voodin Blade Technology surađuju na razvoju drvenih lopatica koje bi se lakše reciklirale.

Nadalje, znanstvenici na Državnom sveučilištu Michigan u SAD-u razvijaju novu vrstu kompozitne smole koja bi štitila lopatice od loših vremenskih uvjeta, a istovremeno povećavala mogućnost recikliranja. Prema znanstvenicima, ova kompozitna smola mogla bi se reciklirati u razne proizvode, uključujući prehrambene gumene bombone sigurne za konzumaciju.