Obnovljivi izvori energije trenutno pokrivaju više od 90 posto potrošnje struje u Portugalu
Foto: Canva

Obnovljivi izvori energije trenutno pokrivaju više od 90 posto potrošnje struje u Portugalu

Obnovljivi izvori energije pokrivali su 91 posto ukupne potražnje za električnom energijom u Portugalu u ožujku, prema podacima portugalskog mrežnog operatera  REN.

Najveći udio imala je hidroenergija s 47 posto, zatim vjetar s 31 posto, solarna energija sa 6 posto i biomasa s 5 posto. Ostatak energije proizveden je korištenjem plina.

Solarna energija u Europi rasti će 2024. više od bilo koje druge
Foto: Canva

Ovo je treći uzastopni mjesec da su obnovljivi izvori energije premašili 80 posto ukupne nacionalne potražnje, nakon 88 posto u veljači i 81 posto u siječnju. U prva tri mjeseca ove godine, proizvodnja iz obnovljivih izvora energije činila je 89 posto potražnje što je najveća brojka u prvom kvartalu još od 1978. godine.

Godine 2023. obnovljiva energija bila je odgovorna za 61 posto potrošnje električne energije u Portugalu, s ukupno 31,2 TWh – što je najveća brojka ikad dosegnuta u nacionalnom sustavu.

Potrošnja prirodnog plina u ožujku je zabilježilo međugodišnji pad od 5,8 posto. Razlog tome je smanjenje korištenja plina u segmentu proizvodnje električne energije, koji je pao 24 posto  na godišnjoj razini zbog visoke dostupnosti obnovljive energije.

Energetska strategija Portugala ima za cilj da 80 posto električne energije u zemlji bude obnovljivo do 2026., a 85 posto do 2030. U sklopu plana je i cilj od 20,4 GW operativnih fotonaponskih sustava u 2030. godini.