Podzemna garaža
Canva

Podzemne garaže mogle bi grijati vodu i štedjeti energiju

Podzemne garaže djeluju kao grijači tla, a prema novom istraživanju iz Njemačke i Švicarske, energija koja se time stvara mogla bi se koristiti za grijanje zgrada.

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta u Halleu i Instituta za tehnologiju Karlsruhe, kao i švicarskog Sveučilišta Basel analizirali su temperature u 31 podzemnoj garaži u raznim gradovima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

U šest od njih uspjeli su izmjeriti i temperaturu podzemnih voda u neposrednoj blizini.

Rezultati su pokazali da podzemne garaže zagrijavaju podzemnu vodu tijekom cijele godine.

Na rezultate je utjecao volumen prometa u podzemnim garažama, njihova blizina podzemnim vodama i temperatura podzemnih voda.

“Budući da su javne podzemne garaže često dublje ukopane i koriste se kraće vrijeme, one zagrijavaju podzemnu vodu više od privatnih objekata”, rekao je Maximilian Noethen, autor studije iz Hallea.

Višak topline u tlu mogao bi se u budućnosti iskoristiti uz pomoć dizalica topline.

“Prednost toga bi bila da se energija crpi iz podzemnih voda”, rekao je Noethen.

Za 5040 podzemnih garaža u Berlinu tim je pomoću modela izračunao stupanj zagrijavanja podzemnih voda.

Znanstvenici su došli do toga da bi ukupno stvorena energija mogla opskrbiti oko 14.660 kućanstava grijanjem.

“Naravno, sama toplina iz podzemne vode nije dovoljna da pokrije potrebe za grijanjem grada poput Berlina ili čak zemlje poput Njemačke. Niti je razina temperature podzemne vode blizu površine dovoljna za grijanje bez dizalice topline”, kaže Peter Bayer, autor studije sa Sveučilišta u Halleu.

“Međutim, znamo iz prethodnih radova da potencijal za geotermalnu energiju daleko nadilazi ovo i da bi mogao igrati značajnu ulogu u održivoj opskrbi toplinom.”